De aangesloten partijen hebben een routekaart opgesteld die aangeeft wat professionals moeten doen in geval van (het vermoeden van) geweld waarbij kinderen zijn betrokken. Aandacht voor het kind staat daarbij voorop. Dat maakte de gemeente Amsterdam woensdag bekend.
Wachtkamer
Bij de aanpak van huiselijk geweld moet meer aandacht zijn voor eventueel betrokken kinderen. Zo moet een arts op de spoedeisende hulp of in de huisartsenpost oog hebben voor de kinderen in de wachtkamer die zijn meegekomen met hun mishandelde moeder of vader. De routekaart maakt duidelijk wat deskundigen in voorkomende gevallen moeten doen.
In gesprek
Volgens de gemeente leiden de stappen op de routekaart niet direct tot een melding bij jeugdzorg, maar gaat de nieuwe aanpak ervan uit dat zorgverleners zelf in actie komen. Zo moeten zij in gesprek gaan met de ouders en samen met het gezin bekijken welke hulp zij kunnen krijgen. Ook maakt de kaart duidelijk welke stappen een hulpverlener moet nemen, wanneer een situatie acuut onveilig blijkt. ‘Een eenduidige route zorgt voor duidelijkheid naar patiënten en voorkomt ‘shoppen’ tussen instanties’, denkt de gemeente.
Meldcode
De routekaart sluit aan bij diverse meldcodes uit de beroepsgroep, maar ook bij de komende ‘Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling’ van het Rijk. Deze wet verplicht organisaties en zelfstandig beroepsbeoefenarende een meldcode te hanteren voor huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel geweld, vrouwelijke genitale verminking, eergerelateerd geweld en ouderenmishandeling.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole