Pro
Zeker. Aangetoond is, en dat stelt onder meer ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat een prijsverhoging een van de weinig effectieve middel is om de alcoholconsumptie omlaag te krijgen. Naast prijsverhoging door accijns op alcohol te verhogen – en voorlichting uiteraard – werkt ook beperking van de beschikbaarheid erg goed. Maar op dat laatste vlak zijn we nog niet verder gekomen dan de verkoop van alcoholische dranken bij benzinestations te verbieden. We hebben berekend dat met een accijnsverhoging van 50 procent er vier procent minder bier en zeven procent minder wijn gedronken zal worden. Overigens, blijft deze prijsverhoging altijd nog heel beperkt: nu zit er op een glas bier 8 eurocent accijns en dat wordt dan 12 cent; en bij wijn is het nu 7 cent en dat gaat dan omhoog naar elf cent.
Accijns op alcohol aanpassen aan de inflatie
Toch weten we dat zeker de zware drinkers, en dat geldt dus ook voor groepen jongeren die veel innemen, daardoor in hun portemonnee geraakt zullen worden. Met als gevolg dat hun consumptie zal afnemen, wat positief is voor hun gezondheid. Want daar gaat het ons uiteindelijk om, dat ziektes als leveraandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten teruggedrongen worden. In dit voorstel hebben we de gedestilleerde dranken in eerste instantie niet meegenomen. Wel stellen we voor dat vanaf 2014 de inflatiecorrectie ook geldt voor alle alcoholhoudende dranken. Tot nu toe werd de accijns nooit aan de inflatie aangepast, waardoor alcohol de afgelopen jaren eigenlijk steeds goedkoper is geworden.’
Roel Kerssemakers,
woordvoerder Jellinek
Contra
‘Dat vinden wij niet. Wij geloven niet dat een prijsverhoging automatisch tot minder alcoholconsumptie leidt. Het zou best kunnen dat de verkoop afneemt, maar dat zegt op zich nog niets over de consumptie. Dat heeft met het zogenaamde grenseffect te maken. Mensen die in de buurt van Duitsland of België wonen, zullen inderdaad minder drank in Nederland kopen maar des te meer over de grens. Het loont dan steeds meer om af en toe een ritje naar het buitenland te maken en daar drank in te kopen. Ten tweede stellen de verslaving zorgorganisaties dat het hen er vooral om te doen is de zware drinkers tot minder alcoholconsumptie te bewegen. Ook daar hebben we onze twijfels bij.
Zware drinker blijven drinken ondanks verhoging accijns op alcohol
Niet alleen is er bij menig probleemdrinker vaak heel wat meer aan de hand – een lage opleiding, geen werk en dergelijke – maar ons idee is dat dit voorstel vooral de modale gebruiker zal treffen. Die mogen meer gaan betalen. Terwijl de zware drinkers gewoon hun gang blijven gaan. In onze ogen zijn we in Nederland al goed op weg om de alcoholconsumptie beheersbaar te maken. Er gebeurt al van alles om het misbruik in te dammen. Denk maar aan de handhaving van de leeftijdsgrens. Die wordt steeds effectiever. Ook de voorlichting is beter geworden, nu de focus steeds meer op de ouders ligt. Steeds meer ouders zijn ervan doordrongen dat zij de eersten zijn om hun kinderen ook op het gebied van alcohol op te voeden. Dus niet meer voor je zestiende drinken, zoals vroeger vaak wel het geval was.’
Peter de Wolf,
directeur Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (Stiva)
PRO.
Als dan wel al het extra geld direct naar de verslavingszorg gaat ipv de dikke ministersalarissen. En naar preventie.
De burger betaald al meer dan genoeg accijnzen maar daarnaast mogen we ook weer inleveren wegens bezuinigingen. Laat dit geld dan rechtstreeks gaan naar waar t hoort. En dat moet natuurlijk wel goed gecontroleerd worden
Moet je wel gist, suiker en, bvb, appelsap ook in de ban doen, want wie goedkoop wil drinken maakt daarvan in 8 weken tijd een goed drinkbaar “wijntje” met een alcoholpercentage tussen de 10 en de 15%. En dan heb ik het nog niet eens over die mensen die, vaak risicovol, de eigen sterke drank maken. In Zweden zag ik destijds bij bijna iedereen die ik bezocht een destilleerketel staan voor de “Branvin”. En… dacht je nu werkelijk dat er bij onze moslimbroeders nooit een stenen kruikje onder het woestijnzand stond te gisten ? Minder geld voor de schatkist. Het probleem alleen maar uit het zicht en dus nog moeilijker aan te pakken…..
Wederom drogredenen om, met o zo vrome motieven, wat extra geld te halen op de verkeerde plaatsen zonder de moeite te hoeven nemen om in de geest van de gewenste “civil society” in de spiegel te kijken en de problemen werkelijk aan te pakken. Zelfs als die ideale aanpak schijnbaar een stukje buiten de eigen “comfortzone” ligt.
Proost,
Marc
De verslaafde drinker zal blijven drinken, ook als de accijns omhoog gaat. Dergelijke extrinsieke motivatiefactoren werken echt niet ( dat zou een verslavingsdeskundige toch moeten weten ) en brengen ( inderdaad ) voornamelijk meer op voor de schatkist maar brengen verslaafde drinkers nog verder in de problemen omdat zij met nog minder geld hun vaste lasten moeten zien te betalen.
Waarom moet iemand die alcohol gerbuikt gestraft worden. Koffiedrinkers komen er goed vanaf
Het kan hooguit gaan om het terugdringen van misbruik. Pak dat dan aan.
De goeden moeten wederom leiden onder de misbruikers. Dit onder druk van zwaarwichtige belangenbehartigers die gemakkelijke oplossingen willen.
Als diegene die verslaafd zijn aan alcohol er niet van af kunnen blijven of hun maat niet kennen hoeft daar de gewone gebruiker toch weer niet de dupe van te zijn????
De leeftijdsgrens vind ik belangrijk omdat het je hersens aan tast. Maar de gezelligheid drinker hoeft daar niet de dupe van te zijn.
Je wilt toch ook nog wat genotmiddelen in je leven?