Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

´Meer beschermde woonvormen nodig´

Het Leger des Heils ziet steeds meer verwarde mensen op straat die ook met ambulante begeleiding niet de eigen regie over hun leven kunnen voeren. De organisatie pleit daarom voor meer beschermde woonvormen.
Leger des heils wil meer beschermde woonvormen
Foto: iStock

Het Leger des Heils heeft onderzoek gedaan in opvangcentra in Limburg en Zuid-Holland. Daarbij zijn 108 mensen geobserveerd en gesproken. Zo blijkt dat 51% van de mensen in de opvang niet zelfstandig kan wonen. Ook niet met ambulante begeleiding, waarschuwt het Leger des Heils. Het grootste gedeelte van deze groep heeft een beschermde woonomgeving nodig, soms in combinatie met een psychiatrische behandeling. ‘Deze mensen hebben dus blijvend hulp en begeleiding nodig.’

Wijkteam

Meer psychiatrische kennis in het wijkteam en  een sociaal psychiatrisch verpleegkundige in de opvang kunnen ervoor zorgen dat problemen van verwarde mensen op straat eerder gesignaleerd worden. Bovendien wil het Leger des Heils dat de burgemeester meer bevoegdheden moet krijgen om iemand gedwongen op te laten nemen. ‘Sommige mensen hebben een stok achter de deur nodig om hulp te accepteren.’

‘Waarom is het eigenlijk een goed idee dat mensen die toch behoorlijk ziek zijn, zelfstandig wonen?’ Journalist Piet-Hein Peeters dook in de wereld van de ‘verwarde personen’ en ontdekte de pijnpunten van de ambulantisering in de ggz.

Stoornissen

Uit het onderzoek blijkt dat een groot deel van de cliënten in de opvang stoornissen hebben die samenhangen met verslaving (56%), persoonlijkheid (28%), ontwikkeling (21%), psychotische symptomen en schizofrenie (18%) en stemmingsstoornissen (16%). Bij bijna een derde van alle cliënten is er geen psychiatrische diagnose gesteld, waardoor zij geen perspectief hebben. Cliënten worden hier rusteloos, prikkelbaar, hyperactief en wanhopig van. Ook verbale en fysieke agressie komt bij de helft van de cliënten regelmatig voor.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.