Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer budget voor betere schuldhulpverlening

Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft een budget van 7,5 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor schuldhulpverlening. Doel is dat mensen die hun problematische schulden niet zelf op kunnen lossen vaker op een passende manier geholpen kunnen worden.

‘Mensen mogen zich niet in de steek gelaten voelen. Daarom wil ik samen met heel veel betrokken partners de schuldhulpverlening toegankelijker, transparanter en professioneler maken.’ Om dat mogelijk te maken trekt de bewindsvrouw niet alleen extra geld uit, ook wil ze de professionaliteit en de registratie in de schuldhulp verbeteren en laat ze de inspectie onderzoek doen naar de toegankelijkheid.

Wet gemeentelijke schuldhulpverlening

Vier jaar geleden werd de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in het leven geroepen. Deze wet is onlnags geevalueerd en volgens de staatssecreatais blijkt uit deze evaluatie dat er veel is verbeterd. ‘Gemeenten pakken problemen meer integraal aan, bieden steeds meer soorten van schuldhulpverlening en hebben meer aandacht voor het voorkomen en op tijd in beeld krijgen van problematische schulden.’

De overheid gaat onterecht teveel uit van de zelfredzaamheid van burgers bij de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat concludeert de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Lees meer >>

Schuldeisers

Toch zijn er ook verbeterpunten. Na intensief overleg met verschillende partijen zoals VNG, Sociaal Werk Nederland en NVVK, concludeert Klijnsma dat het belangrijk is dat mensen niet zondermeer worden geweigerd bij de schuldhulpverlening. Haar gesprekspartners wijzen op het belang van de beslagvrije voet en van een goede afstemming tussen schuldeisers. Deze aanbevelingen en de knelpunten die de Ombudsman heeft verzameld gebruikt Klijnsma voor haar actieplan.

Toegankelijkheid

Uit de evaluatie blijkt verder dat het lastig is om inzicht te krijgen in de toegankelijkheid van de schuldhulpverlening. Volgens de wet moet een gemeente voor iedereen die aanklopt op individueel niveau bepalen welke hulp het beste past. Hoewel daar geen harde cijfers over zijn, heeft Klijnsma toch de indruk dat er naast alle mensen die goed worden geholpen, ook mensen tevergeefs bij gemeenten aankloppen.

Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. Sociaal werkers zijn bezorgd over het groeiende armoedeprobleem en de schuldenprblematiek die zij steeds vaker bij cliënten tegenkomen. Lees meer over dit onderwerp in ons dossier Schuldhulpverlening >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.