In Amsterdam werden van de zeventig extra bedden (bovenop de reguliere honderd) van het Leger des Heils er 58 gebruikt. In Den Haag waren in totaal 42 mensen die van de extra bedden gebruikt maakten. Ook in de provincies Drenthe en Groningen waren meer overnachtingsplaatsen beschikbaar dan normaal.
Druk
Volgens de zegsvrouw was het duidelijk dat er behoefte was aan meer bedden maar ze verwacht dat als de kou een week of drie aanhoudt, het pas echt druk wordt. ‘Eerst fungeren familie en vrienden als opvang.’
Winterregeling
De organisatie heeft de totale capaciteit in het land uitgebreid van 470 naar zevenhonderd bedden, zei de woordvoerster. Normaal moet een dakloze een binding met de regio hebben en zich kunnen legitimeren als hij of zij de nacht in de opvang wil doorbrengen. Als de winterregeling ingaat, en dat is in Amsterdam en Den Haag het geval, is dat niet nodig en krijgt de daklozen een slaapplaats, zegt het Leger de Heils.
Gevoelstemperatuur
De winterregeling gaat in bij extreme kou. Den Haag trekt de winterregeling uit de kast als het vijf dagen achtereen overdag vriest of als de gevoelstemperatuur gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Dat kan het geval zijn bij een combinatie van kou, harde wind en regen of sneeuw.
Verplicht
In Groningen werd in januari met de politie en de opvang afgesproken dat daklozen met extreme kou -min tien graden – verplicht binnen moeten slapen. Wanneer bekend is waar ze buiten verblijven, worden de daklozen opgehaald door de politie en naar de stichting gebracht.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP