Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer geld voor sociale werkplaatsen’

De sociale werkplaatsen moeten er 230 miljoen euro per jaar bij krijgen. Daarmee kunnen tijdens ingrijpende hervormingen deze kabinetsperiode 125.000 mensen extra aan het werk worden gehouden. Dat stelde Cedris, de vereniging van sociale werkplaatsen, maandag.
'Meer geld voor sociale werkplaatsen'

Volgens Cedris valt de extra investering deels terug te verdienen, omdat jaarlijks circa 115 miljoen euro wordt bespaard aan uitkeringen. Verder wil de organisatie direct een beroep kunnen doen op 100 miljoen euro die minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) heeft gereserveerd voor gemeenten die straks in de problemen komen bij de uitvoering van de nieuwe Wet werken naar vermogen (WWNV).

Gewone werkgever
Gemeenten moeten de komende jaren fors bezuinigen op de sociale werkplaatsen. Het kabinet wil per 2013 de sociale werkvoorziening (SW) grotendeels samenvoegen met de bijstand en de Wajong voor jonggehandicapten in de nieuwe regeling WWNV. Het kabinet wil meer mensen met een handicap uit de uitkering en bij een ‘gewone’ werkgever aan de slag hebben.

Hervorming
Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) zei dat hervorming van sociale werkplaatsen hard nodig is. ‘Sommige SW-bedrijven zijn al hard bezig door verliesgevende productielijnen af te stoten en meer mensen vanuit de sociale werkvoorziening bij reguliere bedrijven te laten werken.’Hij wees erop dat het kabinet gemeenten en sociale werkplaatsen hierbij steunt met het ‘herstructurerings-fonds’ van 400 miljoen euro.

Wachtlijst
Om extra geld vrij te maken wil Cedris ook af van de cao voor sociale werkplaatsen voor nieuwe instroom en mensen op de wachtlijst voor beschutte werkplekken. Dit werd al eerder geopperd door de zogeheten commissie-Westerlaken, die om advies was gevraagd over de hervormingen.

Schande
Nu verdient personeel van de sociale werkplaatsen gemiddeld 120 procent van het minimumloon. Cedris wil bij nieuwkomers aansluiten bij de WWNV, waarbinnen hoogstens een inkomen op minimumloonniveau mogelijk is. Vakbondsbestuurder José Meijer van Abvakabo spreekt hier schande van. Hiermee zegt Cedris dat een cao of een minimumloon voor deze kwetsbare groep niet nodig is. ‘Dat is de sociale rechtsstaat voorbij’.

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.