Burgemeesters kunnen sinds twee jaar mensen die geweld gebruiken tegen huisgenoten, een huisverbod opleggen van tien dagen. Het verbod kan tot vier weken worden verlengd. Tijdens deze afkoelingsperiode krijgt zowel de geweldpleger als het gezin hulp. Meestal gaat het om geweld tegen een partner, maar het is de bedoeling dat het huisverbod ook vaker opgelegd wordt bij kindermishandeling. Staatssecretaris Fred Teeven zegde de Tweede Kamer vorige week toe daarover te zullen overleggen met de gemeenten.
Proces-verbaal
Op overtreding van het huisverbod staat een celstraf van maximaal twee jaar. Bij bijna een op de drie huisverboden negeert de geweldpleger het verbod, maar de politie maakt slechts voor 11 procent van de huisverboden een proces-verbaal bij overtreding. Dat komt omdat hulpverleners, politie en Openbaar Ministerie nog niet goed met elkaar samenwerken. Opstelten zal de gemeenten hier nog op aanspreken.
Toestemming
Nu krijgt een gewelddadig gezinslid meestal pas een verbod als de situatie al uit de hand is gelopen. Om de dader sneller het huis uit te krijgen, mogen de Steunpunten Huiselijk Geweld persoonsgegevens zonder toestemming van de betrokkenen aan de politie en hulpverleners gaan doorspelen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto:Stock.xchng