Ook bij andere klinieken is dat beeld te zien, zo bleek zondag uit een rondgang van de NOS. Van gameverslaving is sprake als iemand meer dan 16 uur in de week speelt en daardoor slechter functioneert.
Digitale wereld
Het zijn vooral tieners, maar ook steeds meer twintigers, en meestal zijn het jongens, aldus Jellinek. Ze leven steeds meer in hun eigen digitale wereldje, de schoolprestaties gaan achteruit en er is vaak ruzie in het gezin. Gameverslaving kan ook fysieke gevolgen hebben, zoals obesitas, diarree of buikpijn. De behandeling van gameverslaving duurt een halfjaar tot 9 maanden.
Smartphone
Volgens Jellinek raken steeds meer jongeren verslaafd doordat games makkelijk beschikbaar zijn via smartphones en tablets. Ouders vinden het daardoor moeilijk om grenzen te stellen en trekken uiteindelijk bij de verslavingszorg aan de bel.
Tot nu toe kreeg de spellenindustrie de zwarte Piet voor gameverslaving toegespeeld. Maar nieuw onderzoek maakt daar een einde aan: niet de games zijn de oorzaak van de verslaving maar de psycho-sociale gesteldheid van de verslaafde jongeren. Dat zegt game-onderzoeker Jeroen Lemmens (UvA). Lees hier meer >>