Bij het Centrum Internationale Kinderontvoering (Centrum IKO) werken juristen die informatie, advies en begeleiding aan ouders, overige betrokkenen en aan degenen die vanuit hun werk in aanraking komen met een kinderontvoering. Het Centrum IKO meldde voor 2011 nog 249 ontvoerde kinderen. In 2012 ging het om 175 zaken waarbij 286 kinderen betrokken waren. Van hen zijn er 113 meegenomen uit Nederland en 47 naar Nederland.
Ontvoerder
De moeder is traditioneel in de meeste gevallen (68 procent) degene die de kinderen meeneemt als zij naar een ander land gaat. Meestal (97 zaken) worden kinderen meegenomen door de ouder die de meeste zorg voor hen draagt. In de zaken (63) waarin de kinderen worden meegenomen door de niet-verzorgende ouder, is de vader meestal de ontvoerder.
Nazorg
Het Centrum IKO merkt een toename in de behoefte aan informatie, hulp en begeleiding in 2012. Een groeiend aantal mensen meldde vermissingen via de hulplijn. Ook de uitzendingen van het programma ‘Ontvoerd’ van RTL4 over ouderlijke kinderontvoering heeft geleid tot een toename aan vragen en nazorg, aldus de organisatie.
Ontvoering
Er is sprake van ontvoering wanneer een kind ongeoorloofd naar een ander land wordt overgebracht of daar wordt vastgehouden door een ouder. Soms lijkt het geen ontvoering, stelt het Centrum IKO, het kan zijn dat de ouder niet wist dat het niet mocht. Maar juridisch gezien is het meenemen van een kind zonder toestemming van de ouder naar een ander land, een strafbaar feit.
Afspraak
Nederland heeft met 85 landen het Haags Kinderontvoeringsverdrag gesloten. Dit verdrag is gemaakt om kinderen tegen ontvoering te beschermen. De landen hebben afgeslproken onmiddellijke terugkeer te verzekeren in het geval van ontvoering.