In 2014 woonden 223.000 kinderen in een bijstandsgezin, vorig jaar ging het om 226.000 kinderen. Dat betekent dat 6,7 procent van alle kinderen in Nederland in een bijstandsgezin woont. Het aantal bijstandsgezinnen met kinderen is echter ongeveer gelijk gebleven, gemiddeld hebben gezinnen die bijstand ontvangen nu dus meer kinderen.
Vluchteling
Dat komt met name door de toename van het aantal kinderen uit Syrië. Vluchtelingen die naar Nederland komen, kunnen een beroep doen op de bijstand zodra ze een verblijfsvergunning krijgen. Uit eerdere cijfers van het CBS bleek al dat er in 2015 ruim 10.000 bijstandsontvangers bij zijn gekomen met een Syrische achtergrond.
Bijna drie van de vijf huishoudens die onder de armoedegrens leven, komt daar niet zo snel meer uit. Opvallend is het stijgende aandeel van werkenden dat in armoede leeft. Lees meer >>
Bijstandsgezin
Van de 226.000 kinderen in bijstandsgezinnen wonen er bijna 18.000 in een gezin met vier of vijf kinderen uit de herkomstgroep ‘overige niet-westerse landen’, dat is bijna 8 procent van alle kinderen in de bijstand. Van de Syrische bijstandsgezinnen met kinderen heeft 34 procent twee kinderen, 25 procent drie kinderen en 15 procent vier of meer kinderen.
Rotterdam
Uit het onderzoek van het CBS blijkt verder dat vooral in Rotterdam veel kinderen in een bijstandsgezin wonen: 18 procent van alle Rotterdamse kinderen komt uit een gezin dat bijstand ontvangt. Ook in de gemeenten Heerlen, Amsterdam, Groningen en Den Haag wonen in verhouding veel kinderen in een bijstandsgezin.