Door Alexandra Sweers – Uit onderzoek blijkt dat zo’n 5,6 procent van de mensen boven de 65 te maken krijgt met psychische en/of fysieke mishandeling. Dat zou neerkomen op 130.000 mensen. Veel meer dan het gemelde aantal gevallen. Maria van Bavel is senior adviseur bestrijding ouderenmishandeling bij kenniscentrum MOVISIE en zegt dat altijd al gedacht werd dat ouderenmishandeling een groot probleem is, maar dat de cijfers moeilijk boven tafel komen.
Internationaal
Erkenning van het probleem moet daarom onder de aandacht, vindt MOVISIE. Maandag 15 juni was het World Elder Abuse Awareness Day en werd er internationaal aandacht gevraagd voor deze problematiek. Van Bavel: ‘Gisteren in Arnhem en eerder deze maand in Enschede vonden er bijeenkomsten plaats voor managers en professionals om te praten over hoe deze mishandeling beter te signaleren en aan te pakken.’
Maandag werd ook een website gepresenteerd met een landelijk overzicht van de meldpunten ouderenmishandeling waar mensen terecht kunnen met hun vermoedens. Op die site staan ook achtergrondinformatie, methodieken en publicaties met als doel een snelle signalering van ouderenmishandeling met daaropvolgend adequaat handelen.
Time-out
Is er eenmaal melding gedaan dan wordt bij de meldpunten in kaart gebracht hoe acuut het probleem is, legt Van Bavel uit. ‘Als het gaat om lichamelijke mishandeling, dan kijken we of we bijvoorbeeld een time-out kunnen regelen. De eerste stap is dat de mishandeling moet stoppen. Daarbij kan de huisarts, de politie of maatschappelijk werk worden ingeroepen.’
Enkel persoon
Over 2008 is van 380 meldingen bekend dat 71 procent afkomstig is van de beroepskrachten. Dat zijn de politieagenten, ouderenadviseurs, medewerkers van de woningbouwvereniging, (wijk)verpleegkundigen, helpenden of ziekenhuismedewerkers. Volgens Van Bavel hangt de signalering en het ondernemen van actie in bijvoorbeeld instellingen vaak af van een enkel persoon die zich heeft verdiept in de problematiek.
Ingezakt
MOVISIE heeft subsidie van VWS gekregen om samen met het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling en Vilans ervoor te zorgen dat meer professionals weet krijgen van ouderenmishandeling. De subsidie is ook bedoeld om meldpunten te organiseren op plekken waar ze nog niet zijn. ‘Sommige punten zijn wat ingezakt, wij gaan kijken waar ze ondersteuning kunnen gebruiken’, aldus de adviseur.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.