‘Van armoede, of beter gezegd inkomensarmoede, is sprake als het inkomen niet voldoende is om een bepaald consumptieniveau te realiseren dat in Nederland als minimaal noodzakelijk wordt geacht. Het CBS maakt voor het meten van armoede gebruik van de lage-inkomensgrens.’ Zo is te lezen in het rapport. De lage-inkomensgrens is in 2015 vastgesteld op 1030 euro per maand voor een alleenstaande en op 1930 euro voor een echtpaar met twee kinderen.
Aantal huishoudens onder lage-inkomensgrens stijgt
In totaal kende Nederland in 2015 zeven miljoen huishoudens. Hiervan moesten 626.000 huishoudens (8,8 procent) rondkomen van een inkomen onder de lage inkomensgrens. Het aantal huishoudens dat al ten minste vier jaar van een laag inkomen moest rondkomen steeg in 2015 tot 221.000 (3,3 procent van alle huishoudens).
Projecten die armoede tegengaan en voorkomen dat mensen in de schulden komen, kunnen een subsidie aanvragen bij het rijk. Staatssecretaris Jetta Klijnsma stelt hier vier miljoen euro voor beschikbaar. Lees meer >>
Eenoudergezinnen lopen meer risico
Wanneer de verschillende samenstellingen van huishoudens worden bekeken, stelt het CBS dat eenoudergezinnen met minderjarige kinderen het vaakst te maken krijgen met een risico op armoede. ‘Ruim een kwart van de eenoudergezinnen moest in 2015 rondkomen van een laag inkomen, minder dan voorgaande jaren. De daling kan deels worden verklaard door de verhoging van het kindgebonden budget voor alleenstaande ouders in 2015, waardoor de koopkracht van alleenstaande ouders met betaald werk toenam.’ In totaal leefde één op de twaalf eenoudergezinnen met minderjarige kinderen in 2015 al minstens vier jaar achtereen onder de armoedegrens.
320.000 kinderen in huishouden met laag inkomen
Volgens het CBS groeiden in 2015 ruim 320.000 minderjarige kinderen op in een huishouden met een laag inkomen. Voor 125.000 van hen was dit het vierde jaar achtereen, 8.000 meer dan in 2014. Vier op de tien van deze kinderen groeiden op in een eenoudergezin en zes op de tien maakten deel uit van een bijstandsgezin.
Aandacht voor lage inkomens hard nodig
Staatssecretaris Jetta Klijnsma laat in een reactie op de cijfers aan de NOS weten dat extra aandacht voor lage inkomens hard nodig blijft, maar ze nuanceert de cijfers van het CBS wel. ‘Gelukkig wijzen alle ramingen op een daling van de armoede in 2016 en 2017, door economisch herstel en maatregelen van het kabinet.’