Het aantal meldingen vanuit ziekenhuizen bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMK’s) steeg van 500 in 2007 naar 1300 in 2009.
Kwaliteit
Vroegtijdige signalering kan de gevolgen voor het kind aanzienlijk verminderen. Dit was voor de inspectie aanleiding om onderzoek te doen naar de kwaliteit van de signalering van kindermishandeling op de afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH).
Spoedeisende hulp
Bij alle Nederlandse ziekenhuizen is in 2007 en in 2009 nagegaan of zij de juiste methode hanteren om kindermishandeling te signaleren op de afdelingen voor spoedeisende hulp. Volgens de inspectie hebben de ziekenhuizen de afgelopen jaren veel gedaan om aan de eisen te voldoen. In 2007 voldeed slechts een enkel ziekenhuis aan alle voorwaarden; eind 2009 was dat in alle ziekenhuizen op een enkele uitzondering na het geval. Inmiddels doen vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen aan de norm.
Geschoold
Om kindermishandeling vroegtijdig te signaleren, is het belangrijk dar medewerkers daarin zijn geschoold, dat het ziekenhuis en de afdeling SEH er beleid op voeren. Er goed wordt samengewerkt met het AMK en dat medewerkers werken volgens protocollen en daarnaast goed registeren.
Jeugd en Gezin
Volgens de inspectie zijn deze resultaten een belangrijke bijdrage aan de beleidsagenda van het programmaministerie van Jeugd en Gezin, dat is gericht op het terugdringen van kindermishandeling.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>
Bron: ANP/IGZ, foto: stock.xchng