Het kennisinstituut voor de geestelijke gezondheid ondervroeg ruim 6600 Nederlanders. Daarmee meet het Trimbos een breed scala aan psychische aandoeningen. Voor het eerst wordt nu ook bepaald hoe vaak in Nederland niet alleen ADHD, maar ook gedragsstoornissen en antisociale persoonlijkheidsstoornis in de bevolking voorkomen.
Laag inkomen
Het risico op een depressie bij iemand met een lage opleiding tweemaal zo groot is dan bij iemand met een studie op hbo- of universitair niveau. De kans op ADHD is bij mensen die van een laag inkomen moeten rondkomen, acht keer zo groot als bij mensen met een hoog inkomen. Bijna twee miljoen volwassenen hadden het afgelopen jaar last van een psychische stoornis.
Hulp
Nog geen derde van de Nederlanders met problemen zocht hulp bij bijvoorbeeld een arts. Een op de vijf bezocht de geestelijke gezondheidzorg. Een op de vijf kreeg bovendien medicatie voorgeschreven. Nederlanders met een stemmingsstoornis maakten het meest gebruik van zorgvoorzieningen en zij kregen het vaakst medicatie voorgeschreven. Daarna volgden mensen met een angststoornis.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: Stock.xchng