Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer uren werken? Ondanks personeelstekort kan dat niet altijd, ziet FNV

De overheid wil graag dat zorgverleners en sociaal werkers meer uren gaan maken. Maar als we de bonden moeten geloven, krijgen vele medewerkers in Zorg en Welzijn nul op rekest als ze vragen om wat uren extra. Wordt dit beeld herkend in het sociaal domein?
FNV ziet dat werknemers die om meer uren vragen die niet altijd krijgen.

Deze week berichtte de NOS dat werkgevers in Zorg en Welzijn niet happig zijn om mensen meer in te zetten, ondanks het personeelstekort. Werknemers zouden wel om meer uren vragen, maar die niet altijd krijgen. Dat stelt vakbond FNV na een enquête onder zo’n 16.500 leden. 

Niet toegekend

Ruim 11.000 zorgmedewerkers die lid zijn van FNV Zorg en Welzijn vulden de vragenlijst in. Van hen hebben ongeveer 2400 medewerkers de afgelopen vijf jaar aan hun werkgever gevraagd of ze meer konden werken. Ruim vier op de tien kregen die uren minimaal of helemaal niet toegekend.

Dat komt volgens de bond omdat werkgevers de werknemers in kleine contracten willen houden. Zo kunnen ze flexibeler roosteren. Eerder concludeerde ook het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat verzoeken om meer uren niet altijd worden ingewilligd. Dat lijkt in strijd met het personeelstekort. Hoe zit dit in het sociaal werk? 

Juist meer uren 

Sociaal Werk Nederland herkent zich niet in het beeld dat sociaal werkers om meer uren zouden vragen, maar die niet krijgen. Werkgevers zouden hun werknemers juist graag méér uren inzetten, mochten hun sociaal werkers hierom vragen, zegt Niels Bartels, woordvoerder van Sociaal Werk Nederland. ‘Want er is een tekort aan goed personeel, dus in het algemeen zal het alleen maar positief worden ontvangen als medewerkers aangeven meer te willen werken. Dit blijkt ook uit een recente Arbeidsmarktpeiling (zie link), pagina 22. 45 procent van de ondervraagde organisaties zou medewerkers graag meer uren laten werken.’ 

Bartels vervolgt: ‘De financiering kan een beperkende factor zijn: als medewerkers meer uren willen werken, maar het contract met de gemeente/opdrachtgever hiervoor geen ruimte biedt. Maar dat soort signalen hebben ons niet bereikt.’ 

Geen signalen 

Ook BPSW, de beroepsvereniging van professionals in het sociaal werk, zegt geen signalen binnen te krijgen van sociaal werkers die om meer uren vragen bij hun werkgever maar die niet krijgen. Mogelijk heeft de enquête van FNV meer medewerkers binnen het zorgdomein bereikt dan medewerkers uit het sociaal domein. Alleen Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) erkent dat de huidige indeling van diensten en roosters meer werken soms in de weg staat, berichtte de NOS. Van sociaal werkers in de Gehandicaptenzorg krijgt BPSW die signalen soms ook binnen. 

Zelf niet meer werken 

Tegelijk ervaart een groep van de ondervraagden in Zorg en Welzijn door FNV zelf weinig mogelijkheden te zien om nog meer te werken, en zo het personeelstekort te temperen. Meer uren werken leidt namelijk tot nog meer dagen per week beschikbaar moeten zijn. En volgens de vakbond is dat bijvoorbeeld nauwelijks te combineren met zorg voor de kinderen. Ook de huidige werkdruk speelt volgens FNV een rol. Daarnaast zijn veel mensen fysiek niet in staat om extra bij te springen.

Volgens FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha kan er niet nog meer gevraagd worden van mensen die nu al overlopen van het werk en veel belangrijk onbetaald maatschappelijk werk verrichten. 

Wil jij meer uren werken, maar kan dat niet volgens je werkgever? Laat het ons weten. Mail je verhaal naar zorgenwelzijn@bsl.nl 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.