Ruim 60 procent van de raadsleden vindt de stelselwijziging een goed idee, blijkt uit een enquête onder raadsleden van het raadsledenpanel van kenniscentrum Nicis Institute. Door het decentraliseren van de jeugdzorg naar de lokale overheid zal het werk effectiever worden uitgevoerd. Hier zijn dan wel voldoende middelen voor nodig. Of die er komen, is onzeker.
Niet genoeg
De structurele wijziging alleen is niet genoeg om betere jeugdzorg te verlenen. ‘Het helpt’, merkt een raadslid op. ‘Maar of het voldoende is om de jeugdzorg effectief te maken, is de vraag. Daar is meer voor nodig, zoals meer inzet op kwaliteit van medewerkers en werkprocessen.’ Verder wordt ook getwijfeld over het budget voor de jeugdzorg.
Geld
Van de ondervraagden denkt 46 procent dat het werk in de jeugdzorg efficiënter en daarmee goedkoper kan worden georganiseerd. Anderen denken van niet. Weer anderen stellen de vraag of dat eigenlijk wel belangrijk is, omdat het gaat om kwetsbare kinderen. De zorg die ze nodig hebben moet prevaleren boven het geld dat ervoor nodig is.
Voordeur
De grootste meerderheid is gevonden als het gaat de aanpak ‘achter de voordeur’. Dit zou iedere gemeenten moeten doen, vindt 68 procent van de ondervraagden. Dit houdt in dat welzijnswerkers in opdracht van de gemeenten intensief aan de slag gaan met kinderen die opgroeien in probleemgezinnen. De hulpverlener werkt dan uitermate pro-actief en komt letterlijk over de vloer bij gezinnen.
Succes
Het succes hangt sterk af van de samenwerking met welzijnsorganisaties en jeugdzorginstellingen, stellen veel raadsleden. Probleem is dan nog wel dat het stelsel van de jeugdzorg centraal staat en niet de jeugd zelf, vindt ruim 81 procent van de respondenten. Van de ondervraagde raadslid zou de helft zijn eigen kinderen aan de jeugdzorg toevertrouwen.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Het hoeft misschien niet uit te maken wie de pot met geld verdeeld. We zijn er zelf ook nog om het in de gaten te houden. Wie dan ook het geld verdeeld zal meetbare criteria moeten hanteren. Verder veranderd erniets want de THUISBEGELEIDERS doen al jaren lang geweldig werk. Ze zijn laagdrempelig inzetbaar. En werken met toetsbare doelen. En ze zijn erg goedkoop maar dat is voor mij bijzaak,het gaat mij om dekwaliteit van de zorg en die is enorm goed van deze werkers.