Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meeste ouderen weten niet welke medicijnen ze slikken

Slechts 15 % van de ouderen die meer dan 5 medicijnen slikken, weet waar die medicijnen voor zijn. Juist de kennis over de medicijnen en over de bijwerkingen ervan zijn belangrijk voor de medicatietrouw. Dat blijkt uit onderzoek van de Maastricht University.

Medicatiekennis is bij ouderen een belangrijke voorwaarde om de pillen die ze krijgen voorgeschreven ook echt te slikken. Het is daarom belangrijk dat huisartsen en zorgverleners met hun oudere patiënten de medicatie goed doorspreken. Uit onderzoek van de Maastricht University blijkt dat slechts 15% van de 60-plussers die meer dan 5 medicijnen slikken, de juiste indicatie van alle voorgeschreven medicijnen kan noemen.

Medicatie

Onderzocht werden in totaal 754 patiënten in Zuid-Limburg vanaf 60 jaar in verschillende leeftijdscategorieën. Van 65% van de voorgeschreven medicatie konden de patiënten wel aangeven wat de indicatie was voor dat specifieke medicijn. De gemiddelde leeftijd van de ondervraagde ouderen was 74,5 jaar. De patiënten gebruikten gemiddeld 7 medicijnen per persoon.

Zelfstandig wonen

Opmerkelijke uitkomst uit het onderzoek is dat zelfstandig wonende senioren zonder partner hun medicijnen minder goed kennen dan ouderen met een partner. Dat is volgens de onderzoekers een geheel nieuwe bevinding. Mannen zijn ook slechter in het duiden van hun medicijnen dan vrouwen. En ouderen boven de 80 jaar weten minder goed welke medicijnen zij slikken. De onderzoekers konden geen relatie vinden tussen het opleidingsniveau van de patiënt en de kennis over de voorgeschreven medicatie.

Medicijntrouw

Uit eerdere studies blijkt ook dat ouderen moeilijk bij kunnen houden welke medicijnen ze hebben en waarom ze die moeten slikken. Hoe meer medicijnen ouderen gebruiken, hoe moeilijker het is om mensen te houden aan het innemen van de medicijnen: medicijntrouw. Bovendien wordt het steeds lastiger voor oudere patiënten om symptomen te ontdekken die samenhangen met het medicijngebruik.

De kwaliteit van leven van de cliënt verbetert behoorlijk als psychofarmaca wordt afgebouwd. Belangrijk is om cliënten en hun netwerk te betrekken bij de zorg. Vijf tips om psychofarmaca te verminderen in de ouderenzorg en in de gehandicaptenzorg. Lees meer>>

Familie

Volgens de onderzoekers moeten zorgverleners zich ervan bewust zijn dat oudere patiënten slecht op de hoogte zijn van wat ze slikken en waarom. Ouderen kunnen daarom ook moeilijker aangeven als ze last hebben van bijwerkingen van de medicatie. Het is belangrijk, aldus de onderzoekers, dat zorgverleners alle medicatie goed doorspreken met hun oudere patiënten. En een verandering in medicatie ook met familieleden en verzorgenden bespreken.

Lees het artikel over het onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.