Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Meldcode huiselijk geweld moet bij hulpverleners onder de aandacht’

Hulpverleners als politieagenten, leerkrachten en huisartsen moeten vermoedens van geweld binnen gezinnen voortaan melden via een stappenplan. De meldcode wordt begin volgend jaar verplicht. Daarom lanceert het ministerie woensdag een campagne om de nieuwe aanpak bekend te maken bij de hulpverleners.
'Meldcode huiselijk geweld moet bij hulpverleners onder de aandacht'

Volgens staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid blijkt uit onderzoek dat de hulpverleners drie keer zo vaak aan de bel trekken als zo’n stappenplan bestaat. Per jaar zijn tienduizenden kinderen en volwassenen slachtoffer van mishandeling, verwaarlozing of misbruik. Het kan gaan om vrouwen die door echtgenoten worden geslagen, kinderen die door hun ouders worden mishandeld dan wel verwaarloosd, meisjes die op last van hun familie worden besneden of gestraft worden via eerwraak.

Stappenplan
De code geldt voor medewerkers uit de gezondheidszorg, het onderwijs, de kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, justitie en politie. Als zij merken dat er iets niet pluis is, moeten ze volgens het stappenplan een collega raadplegen, en zo nodig de meldpunten voor kindermishandeling of huiselijk geweld.

Melding
Ze moeten een gesprek aangaan met hun cliënt en uiteindelijk beslissen of ze officieel melding maken van het voorval en/of hulp organiseren. In bijzondere gevallen, zoals bijvoorbeeld bij genitale verminking of seksueel geweld gelden weer andere regels.

Startsein
De staatssecretaris geeft woensdag in Den Haag het startsein voor de campagne. Ze presenteert dan ook de ‘Rijks App Meldcode’, een applicatie van de rijksoverheid voor smartphones.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Roos Koole

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waar kun je als burger terecht als je geweld wil voorkomen?
    Als je wil voorkomen dat je een gezin uit de krant wordt..
    Dan zijn al die instanties niet thuis, want ze kunnen niets voor je doen.
    Natuurlijk zorgen dat ze uit hun eigen budget hulp moeten bieden.
    Er is nog niets gebeurt. Dus doorgaan met dweilen als de boel is overgelopen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.