Met minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) wil ze dat de meldcode per 2011 verplicht wordt voor iedereen die werkt in onderwijs, kinderopvang, zorg en welzijn en bij justitie. De Tweede Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel buigen, maar de bewindslieden praten al met de beroepsgroepen over de meldcode die kindermishandeling maar ook eergerelateerd geweld, genitale verminking en ouderenmishandeling eerder moet signaleren en stoppen.
Bewuster
Niet iedere blauwe plek is kindermishandeling, realiseren Bussemaker en Rouvoet zich. Maar professionals moeten zich bewuster zijn van signalen en beter samenwerken. Melden moet regel zijn in plaats van uitzondering, aldus Bussemaker. De ruim 1 miljoen werknemers in de betrokken sectoren gaan dan ook oefenen met de meldcode.
Verwaarloosd
Dat er wat moet gebeuren, is voor beide bewindslieden duidelijk. Elk jaar worden in Nederland 100.000 kinderen mishandeld of verwaarloosd. 45 Procent van alle Nederlanders was volgens cijfers ooit slachtoffer van huiselijk geweld.
Beroepsgeheim
Het beroepsgeheim hoeft geen beletsel te zijn, denkt Rouvoet. ‘We hebben het wel over kindermishandeling, een strafbaar feit.’ Bussemaker vindt dat het beroepsgeheim nu vaak wordt gebruikt om niets te hoeven doen. ‘Het is een ethische discussie over de vraag wat erger is: geweld toestaan of iets aankaarten. Maar als je het stappenplan volgt, kun je ook melden zonder iemand aan de schandpaal te nagelen.’
Plicht
Een meldplicht zoals bijvoorbeeld Canada kent, vindt het kabinet een stap te ver. Volgens Rouvoet is daar in Nederland geen steun voor. ‘Doe je het toch dan krijg je waarschijnlijk veel valse meldingen binnen.’ Hij stelt dat professionals die met een meldcode werken volgens onderzoek drie keer vaker een melding doen. Bussemaker noemt de meldcode een belangrijk onderdeel van de hele aanpak van huiselijk geweld. ‘Het is niet alleen een papieren werkelijkheid maar moet ook in de praktijk echt een hulpmiddel zijn.’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/Frans van der Linde