De aanscherping betekent een aanpassing van de vijfde stap uit de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.
Meldcode
Op dit moment bestaat de meldcode uit de volgende vijf stappen:
- Signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling in kaart brengen.
- Overleggen met collega’s en zo nodig ook overleggen met Veilig Thuis, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling of met een letseldeskundige.
- Gesprek voeren met de cliënt of met de ouders.
- Aard en ernst van het huiselijk geweld of de kindermishandeling wegen. Bij twijfel overleggen met Veilig Thuis.
- Beslissen: hulp organiseren of melden.
De vijfde stap biedt professionals nu de ruimte om een vermoeden te melden of zelf hulp te verlenen aan een gezin. In de nieuwe situatie is het een vereiste om een vermoeden van ernstige kindermishandeling of huiselijk geweld te melden bij Veilig Thuis.
Veilig opgroeien
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) verwacht dat door de aanscherping van de Meldcode meer kinderen veilig zullen opgroeien. Doordat het melden bij Veilig Thuis straks minder vrijblijvend is, worden onveilige opgroeisituaties naar verwachting eerder gesignaleerd en krijgen gezinnen sneller passende hulp. Omdat Veilig Thuis de informatie over betrokkenen vastlegt, kan bij nieuwe meldingen over hetzelfde gezin de voorgeschiedenis worden meegewogen.
Afwegingskader
Het NJI werkt samen met de Augeo Foundation en Movisie aan een basisdocument met daarin de beschikbare wetenschappelijke kennis en bestaande inzichten. Beroepsgroepen kunnen op grond hiervan hun eigen afwegingskader opstellen, toegesneden op de eigen werksituatie. Dit document wotdt binnenkort beschikaar gesteld.