Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meldpunt ouderenmishandeling geopend

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS heeft op 15 juni 2011 het Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg geopend. Slachtoffers en hun naasten, zorgprofessionals en bestuurders van zorginstellingen kunnen nu ouderenmishandeling door medewerkers van zorginstellingen melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Meldpunt ouderenmishandeling geopend

De IGZ ziet er op toe dat zorginstellingen hun verantwoordelijkheid nemen. De Inspectie zal actie ondernemen tegen zorgverleners die zich schuldig maken aan ouderenmishandeling. De acties van IGZ lopen uiteen van het stimuleren van beleid gericht op het signaleren en voorkomen van ouderenmishandeling, tot aangifte tegen vermoedelijke plegers van strafbare feiten bij het Openbaar Ministerie. Ook kan IGZ een tuchtzaak aanspannen tegen BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaren.
 
Steunpunten
Ouderenmishandeling in huiselijke kring waarbij een mantelzorger of familielid de pleger is, kan en mag de IGZ niet onderzoeken. Het behandelen van meldingen van ouderenmishandeling in de huiselijke kring is een taak van de Steunpunten Huiselijk Geweld (SHG). In dat geval zal de IGZ een melder zo goed mogelijk adviseren en doorverwijzen naar één van de SHG’s.

Formulier
Het meldpunt is onderdeel van het nationaal actieplan “Ouderen in veilige handen”, dat de staatssecretaris op 30 maart 2011 naar de Tweede Kamer stuurde. Ze trekt hiervoor de komende jaren 10 miljoen euro per jaar uit. In samenwerking met de IGZ hebben de brancheorganisaties MOgroep, GGD en FO een voorlopig formulier ontwikkeld op basis waarvan medewerkers Stichting Huiselijk geweld contactgegevens van meldingen en de aard van de melding kunnen faxen en mailen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

1 REACTIE

  1. Het is niet nieuw een meldpunt oudermishandeling. Rotterdam kent het al vele jaren. Helaas is het nodig,al zou ik het nuttiger vinden als er net ze veel of liever meer energie gestoken wordt door de samenleving in het komen tot een mentaliteitsverandering om de oorzaak dus aan tepakken en niet langer meer achter de feiten aan blijven lopen. Dit zouden we als samenleving bij elk problem moeten doen mi. En vooral er steeds bij denken :”wat kan ik doen?”.Want de samenleving dat zijn wij.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.