Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meningen verdeeld over afkickmethode GHB

Verslavingsklinieken zijn verdeeld over de behandeling van GHB-verslaafden, zo meldt dagblad nrc next. Is afbouwen met ghb de manier of is een behandeling met kalmeringsmiddelen de juiste optie?
Meningen verdeeld over afkickmethode GHB

Het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt met een GHB-vergiftiging, is in de periode van 2004 tot 2009 verviervoudigd. Dat meldde Stichting Consument en Veiligheid eerder deze week. De partydrug, die ervoor zorgt dat angsten en remmingen verdwijnen en een roes van seksuele opwinding teweeg brengt, is immens populair. Bovendien is de vloeibare drug goedkoop en zelf te maken.

IJsberg

Volgens behandelaars doet het verslavingsgevaar van GHB niet onder voor dat van een drug als heroïne, stelt nrc next. Na zes tot acht weken dagelijks gebruik wil het lichaam niet meer zonder. De mensen die zich melden bij verslavingsinsstellingen om af te kicken, vormen slechts het ’topje van de ijsberg’.

Nazorg
Verslavingsarts Rama Kamal legt in de krant uit dat de verslaafden die bij Novadic-Kentron afkicken dat doen op een gesloten afdeling en onder cameratoezicht. Elke dag krijgen ze een steeds lagere dosis GHB dan ze gewend waren. De nazorg duurt vaak nog weken tot maanden.

Ontgiften
De ontwenningsverschijnselen van GHB zijn bij plotsklaps stoppen levensgevaarlijk. Iedere instelling raadt dit ten zeerste af. Bij Verslavingszorg Noord Nederland krijgen patiënten kalmeringsmiddelen en antipsychotica. Ook bij de Jellinek Kliniek in Amsterdam worden benzodiazepinen gebruikt, meldt de krant. De meningen zijn verdeeld over het ontgiften met GHB of afkicken met behulp van kalmeringsmiddelen.

Protocol
Verslavingsarts Rama Kamal en Bram Bakker, psychiater bij SolutionS waar ook wordt gewerkt met het afbouwen van de GHB-dosis, pleiten voor een landelijk behandelprotocol. Voordat de Inspectie voor de Gezondheidszorg kan reageren, moet er eerst vergelijkend onderzoek naar de verschillende behandelmethoden en een voorstel vanuit de beroepsgroep komen. Intussen kan de voorlichting volgens Kamal beter. Jongeren weten van de gevaren zijn van XTC of cannabis, maar niet van GHB.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: nrc next/Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.