Huisartsen nemen steeds meer praktijkondersteuners in dienst die hun patiënten helpen bij psychische of sociale problematiek. Sinds 1 maart is er in Rotterdam een poh voor financiële problemen. ’De huisarts is vaak de eerste professional die in de gaten krijgt dat er op financieel vlak iets mis is.’
’De drempel naar de huisarts is voor mensen met schulden lager dan naar de schuldhulpverlening.’ Eline de Jong, praktijkondersteuner financiën bij huisartsenpraktijk Mozaïek in Rotterdam, wil daarmee niets negatiefs over de schuldhulpverlening zeggen. ’Maar de huisarts kennen ze. En de huisarts kent hen. Die relatie geeft vertrouwen. De huisartsen hier vragen door als iemand zich met hoofdpijn of slaapproblemen meldt.’
Huiskamergevoel
De Jong werkt sinds begin maart vier dagen in
Het wordt steeds gekker! Nooit gehoord van welzijnsorganisaties die gespecialiseerd zijn in schuldenaanpak? Waar profs zitten die ook nog eens verbonden zijn met andere profs dan een huisarts of POH’ er? Namelijk maatschappelijk werkers, coordinator trainingen, jobcoaches, ouderencoach, sociaal juridisch raadsvrouw, etc. en dat de profs van schuldenaanpak nauw samenwerken met vrijwilligers wijkwinkels, adminicafe’s, budgetmaatjes, etc. Misschien die ook allemaal laten werken via de huisarts? Echt te gek voor woorden dit. Ik roep huisartsen op de weg te leren kennen naar de lokale welzijnsorganisatie. wat kan welzijn voor de patienten betekenen wanneer de huisarts ontdekt dat er meer aan de hand is dan de zorgvraag! Werk met positieve gezondheid en ontdek dat er meer profs zijn buiten zorg die belangrijk zijn voor de ervaren kwaliteit van bestaan van de patient, bewoner, burger, client, klant!
’De huisarts is vaak de eerste professional die in de gaten krijgt dat er op financieel vlak iets mis is.’ als láátste zou dit moeten zijn! Tot wanhoop gedreven naar de huisarts.
Eerst moet je Ziek worden van frustratie en door stress van het door de overheid ingevoerde wanbeleid van schuldhulp om vervolgens een passende oplossing aangereikt te krijgen?