REIS staat voor het regionale samenwerkingsverband van welzijnsinstellingen dat werkt aan effectieve sociale interventies. Landelijk zijn er zes, waarvan Amsterdam er een is. De Participatieve Audit Jongeren Amsterdam (PAJA) is een methode van de Volksbond. Een organisatie die de positie en de regie van dak- en thuisloze versterkt. Met deze methodiek kunnen de jongeren het functioneren van de Volksbond beoordelen.
Naast de PAJA-methodiek start in Amsterdam ook de beschrijving van ‘Ouderbetrokkenheid in VVE peuterspeelzalen’. Het samenwerkingsverband REIS Zuid volgt met een beschrijving van de methodiek Koppelwerk, REIS Noord heeft de methodiek van Dorpsontwikkeling ingebracht.
Voorwaarde
Het doel van de methodiekbeschrijving is deze op te nemen in de databank Effectieve sociale interventies. Hierin worden alle goed gedocumenteerde sociale methoden verzameld en beschreven, die ook in andere plaatsen kunnen worden toegepast. Voorwaarde is dat het om een methode gaat, een systematische werkwijze naar een bepaald doel. Daarnaast moet er een handboek bestaan, zodat de informatie overdraagbaar is en anderen er ook mee aan de slag kunnen. Bovendien moet er met een methode minimaal twee jaar zijn gewerkt bij tenminste twee instellingen.
Criteria
Deze criteria maken de keuze van een methode niet eenvoudig, vertelt Martijn Bool, senior adviseur Trends en onderzoek, Effectieve sociale interventies bij MOVISIE. ‘De criteria hanteren we waar het kan, voorwaarde is dat de methode op meerdere plekken toepasbaar is.’ Samen met Henk Alberts van de MOgroep Welzijn & Maatschappelijk Dienstverlening ondersteunt Bool de methodiekbeschrijving binnen REIS Amsterdam.
Voeten in de aarde
De Participatieve Audit Jongeren Amsterdam (PAJA) lijkt een intensieve onderzoeksvorm, waarbij het onderzoek en beoordeling door de eigen doelgroep voor instellingen veel voeten in de aarde kan hebben. Is het niet de vraag in hoeverre die door andere instellingen zal worden toegepast? Bool: ‘In het REIS overleg hebben de directies positief gereageerd en schrokken de directies er in eerste instantie voor terug. Vanuit de Volksbond werd opgemerkt dat zo’n audit gefaseerd kan worden ingevoerd. Bovendien dient de methodiekbeschrijving niet alleen de maatschappelijke opvang, maar kan binnen allerlei doelgroepen worden toegepast. Bijvoorbeeld ook door een cliëntenraad van een buurthuis’
Toepassen
Het landelijke REIS-project loopt tot en met 2012. Een volgende stap is dat deelnemende instellingen van de REIS-groep Amsterdam de beschreven methoden ook daadwerkelijk gaan toepassen. Het streven is evaluatie van de invoering en de resultaten te realiseren.
De MOgroep begeleidt de werkwijze van de REIS samenwerkingsverbanden en werkt daarin samen met MOVISIE. Het ministerie van VWS maakt het project financieel mogelijk. Meer informatie: Martijn Bool en Henk Alberts.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.