Het goede nieuws is dat vorig jaar 3000 kinderen minder in armoede leefden dan in 2016. Er blijven wel nog 228.000 kinderen in bijstandsgezinnen over die in armoede leven, volgens de Jeugdmonitor van het CBS. In deze jaarrapportage blijkt ook dat beleidsmedewerkers van gemeenten de Jeugdmonitor steeds beter raadplegen voor informatie om te gebruiken voor hun jeugdhulpbeleid. ‘Kennelijk ontstaat er bij ambtenaren drie jaar na de invoering van de Jeugdwet tijd voor verdieping’, aldus het ministerie van VWS in de inleiding van het Jaarrapport.
Jeugdmonitor
Uit de Jeugdmonitor blijkt dat tussen 2009 en 2016 het aantal bijstandskinderen nog met ruim 45 duizend toenam. Eind 2017 woonde bijna 7 procent van alle minderjarige kinderen in een bijstandsgezin. Gezinnen met kinderen die van een bijstandsuitkering moeten rondkomen, hadden gemiddeld 22.000 euro per jaar te besteden. Gezinnen met kinderen die niet afhankelijk waren van de bijstand, hadden gemiddeld 55.000 euro per jaar te besteden. Meer dan het dubbele.
Kinderarmoedebeleid
Sinds 2017 krijgen gemeenten van het kabinet jaarlijks 100 miljoen euro voor kinderen die opgroeien in armoede. Uit een rapportage van staatssecretaris Tamara van Ark aan de Tweede Kamer blijkt dat negen op de tien gemeenten dat geld veelal besteden aan voorzieningen in natura. 43 Procent van het budget van gemeenten ging naar voorzieningen in natura zoals muziekles, kleding en vervoer. 15 Procent ging op een andere manier naar kinderarmoedebeleid, bijvoorbeeld naar voorlichting over beschikbare voorzieningen, en 20 procent is naar algemeen armoedebeleid gegaan.
Besteding
Het ministerie heeft met gemeentekoepel VNG afspraken gemaakt over de besteding van het budget. Die afspraken zijn nog niet bij alle gemeenten gerealiseerd, concludeert staatssecretaris Van Ark. Een groter deel moet besteed worden aan voorzieningen in natura, vindt zij. Verder hebben de gemeenten nog te weinig zicht op de doelgroep en op de mate waarin ze die bereiken.
Beleid jeugdhulp
Veel hulp aan kinderen zijn gekoppeld aan de armoedesituatie waarin gezinnen verkeren. Beleidsmedewerkers van de gemeenten willen daarom meer zicht op de lokale data en situatie van de jeugd om hun jeugdbeleid af te stemmen. Het ministerie van VWS heeft daarvoor de factsheets over lokaal jeugdhulpgebruik open gesteld. Verder is er de VNG app waarmee het jeugdhulpgebruik per jeugdregio kan worden ingezien.