Het kabinet heeft dat vrijdag besloten. De maatregel was al in het regeerakkoord aangekondigd, op aandringen van de VVD. Volgens het kabinet moeten bijstandsgerechtigden zich kunnen uitdrukken en verstaanbaar maken op het werk en in het dagelijks leven. Niemand wordt vooraf van bijstand uitgesloten, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.
Taalbeheersing
Mensen die heel slecht Nederlands spreken en daardoor niet aan het werk komen, worden door de gemeenten verplicht om Nederlands te leren. Zij krijgen daarvoor wel de tijd; een ‘redelijke termijn’. Het gaat dan om een taalniveau dat aansluit bij de eisen die nu gelden op grond van de Wet inburgering.
Volgens de Wet inburgering moet een inburgeringsplichtige binnen drie jaar ten minste het niveau A2 van het Europese Raamwerk voor Moderne Vreemde Talen spreken en begrijpen. Lees hier wat dat taalniveau precies inhoudt >>
Verplichtingen
Maar als iemand aantoonbaar en verwijtbaar geen inspanningen levert om het gewenste taalniveau te bereiken, volgt net als bij andere verplichtingen in de bijstand een verlaging van de uitkering. Uiteindelijk kan die zelfs worden stopgezet. Klijnsma zegt dat het goed is dat mensen de taal spreken van het land waar ze wonen. Dat vergroot hun kans op het vinden van werk.