Voorheen moesten zorgaanbieders elk incident met geweld tussen cliënten afzonderlijk melden bij de drie inspecties. Dat was ook zo voor minder ernstig geweld, dat bij sommige groepen cliënten vaak voorkomt. Dit leidde tot een grote administratieve last bij zorgaanbieders en een toename van meldingen bij de inspecties. De nieuwe beleidsregels beperken de administratieve lasten.
Registreren
Vanaf half augustus 2017 hoeven zorgaanbieders en aanbieders van jeugdhulp dus niet verplicht meer te melden bij alle drie de inspecties. Ze zijn nog wel verplicht om minder ernstig geweld tussen cliënten intern te registreren, analyseren en zo nodig verbetermaatregelen te nemen. Verder moeten ze jaarlijks een totaaloverzicht maken van het aantal geweldsincidenten van het afgelopen jaar met een analyse van de oorzaak en de ontwikkeling in aard en omvang. Op 1 juni 2019 moet het eerste overzicht over het jaar 2018 beschikbaar zijn.
Ernstig geweld
Ernstig geweld moet nog wel gewoon, binnen drie werkdagen, afzonderlijk bij de drie inspecties gemeld worden. Van ernstig geweld is sprake wanneer:
- een medische en/of psychologische dan wel gedragskundige behandeling van het geweld noodzakelijk was, blijkend uit een consult bij een zorg- of jeugdhulpverlener en/of
- er sprake was van een politie-interventie, of een aangifte bij de politie of het openbaar ministerie.
Seksueel geweld
De nieuwe beleidsregels zijn niet van toepassing op lichamelijk en/of geestelijk geweld dat wordt gepleegd door een hulpverlener jegens een cliënt. Ook in het geval van seksueel geweld tussen hulpverlener/cliënt, of tussen cliënten onderling, gelden deze regels niet.
Het Ministerie van VWS heeft het basisdocument over het afwegingskader in de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gepubliceerd. Dit document helpt professionals bij het opstellen van een voor hun beroepsgroep specifiek afwegingskader. Lees meer >>