Er zijn diverse reden voor de afname van het plezier in werk. Tweederde van de mensen (67 procent) geeft aan dat het door de toegenomen werkdruk komt. Er is een groot verschil tussen de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg op dit gebied. In de ouderenzorg geeft 81 procent van de mensen dit aan; in de gehandicaptenzorg is voor 48 procent de toegenomen werkdruk één van de redenen.
Kwaliteit van zorg
De afname van kwaliteit van zorg is een andere reden, 52 procent geeft dit aan. Wederom is het verschil tussen de gehandicapten- en ouderenzorg opvallend. In de ouderenzorg is het voor 56 procent van het personeel een reden voor verminderd plezier, in de gehandicaptenzorg geldt dat voor 39 procent. Ook de toegenomen bureaucratie is voor 52 procent een veelgenoemde reden.
Verminderd plezier
Een laatste belangrijke reden voor verminderd plezier in het werk is voor 52 procent ‘meer werk voor minder mensen’. Hier is het percentage in de ouderenzorg wederom hoger. 62 procent ten opzichte van 36 procent in de gehandicaptenzorg. Ondanks het feit dat staatssecretaris Bussemaker claimde dat er de afgelopen jaren meer handen aan het bed zijn bijgekomen, denken de geënquêteerden hier anders over. 86 procent van het personeel ziet dat er geen extra handen aan het bed zijn bijgekomen. En zelfs 68 procent geeft aan dat het aantal handen aan het bed juist is afgenomen.
Nijpende situatie
SP-Kamerlid Renske Leijten: ‘Bussemaker ziet enkel de papieren werkelijkheid, maar de mensen op de vloer weten heel goed wat er speelt. Dit kabinet geeft niet thuis op hun klachten, met als gevolg dat mensen uiteindelijk gewoon opgeven en uit de zorg vertrekken. De situatie is nu al nijpend, kun je nagaan hoe het wordt als al de mensen die nu aangeven er mee te willen stoppen dat ook daadwerkelijk doen.’
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP Foto:ANP/Raymond Rutting