Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Minder regels voor bijstand kost minder

Geen plicht om te solliciteren, geen strenge voorwaarden om mee te doen aan een traject om te re-integreren op de arbeidsmarkt. Steeds meer gemeenten willen experimenteren met soepele regels voor mensen die in de Bijstandswet zitten.
Verschillende gemeenten willen de weg vrij te maken voor een vriendelijker benadering van bijstandsgerechtigden zonder verplichtingen en sancties.
Verschillende gemeenten willen de weg vrij te maken voor een vriendelijker benadering van bijstandsgerechtigden zonder verplichtingen en sancties. - Foto: iStock

Veel gemeenten denken dat een vriendelijkere benadering van mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, hen eerder op de arbeidsmarkt helpt. Door controles en strenge regels achterwege te laten, worden mensen meer gemotiveerd en uitgedaagd om betaald werk te vinden. En het kost de gemeenten ook minder geld. Dat blijkt uit het experiment in Eindhoven, waar de Volkskrant over schrijft.

Bijstand

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken is met vier gemeenten in gesprek – Groningen, Wageningen, Utrecht en Tilburg – om de regels voor de bijstand te versoepelen. Vorige week besloten ook de gemeenteraden van Eindhoven, Nijmegen en Amsterdam de weg vrij te maken voor een vriendelijker benadering van bijstandsgerechtigden zonder verplichtingen en sancties. In minstens twaalf andere gemeenten worden initiatieven ontplooid om de bijstand te hervormen.

Participatiewet

De Participatiewet, die sinds 1 januari 2015 van kracht is, legt juist verplichtingen voor re-integratie van uitkeringsgerechtigden heel expliciet vast. Er bestaat bijvoorbeeld een plicht om te solliciteren, ook al ben je 62 jaar. Verder moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om in een re-integratietraject te kunnen komen.

De gemeenten Utrecht en Tilburg experimenteren al met de bijstandsuitkeringen, omdat de huidige bijstandsregels volgens hen niet goed werken. lees meer>>

Re-integratie

Het ministerie onderzoekt of de experimenten met gemakkelijkere bijstand mogelijk zijn binnen de huidige Participatiewet, of dat een algemene maatregel van bestuur nodig is. Op dit moment legt elke gemeente haar eigen accenten in de experimenten.  Alle gemeenten vinden dat het huidige systeem van re-integratie verplichtingen, controles en sancties te ingewikkeld is. Dat kost veel tijd en geld, en beperkt de eigen verantwoordelijkheid van de bijstandsontvangers, vinden de gemeenten.

Basisinkomen

De experimenten met de bijstand worden soms geschaard onder de initiatieven om een ‘basisinkomen’ of ‘gratis geld’ voor iedereen in te voeren. Dat is niet waar het in dit experiment om gaat, benadrukt het Eindhovens GroenLinks-gemeenteraadslid Saskia Lammers in de Volkskrant: ‘We willen bijstandsgerechtigden op een positieve manier begeleiden en stimuleren om werk te vinden.’

Veel mensen zijn afgeknapt op grote systemen en willen meer zelf doen en zelf regelen. Maar hoe doe je dat dan wanneer je tegengewerkt wordt door regels?’, zegt Marc Räkers van Eropaf! Regels en systemen maken het participeren in de samenleving onnodig ingewikkeld. Lees meer>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.