Kinderen met een beperking belanden al op jonge leeftijd in het circuit van speciale zorg. Ze gaan naar speciale groepen in de kinderopvang, volgen speciaal onderwijs en wonen apart. Daardoor doen deze kinderen op belangrijke onderdelen niet of nauwelijks mee aan het gewone leven. Dat kan effect hebben op hun verdere maatschappelijke loopbaan. Vroege maatschappelijke participatie voorkomt op latere leeftijd dat jongeren in de Wajong terecht komen, aldus de onderzoekers.
Toekomstig
Dat blijkt uit het onderzoek ‘Meedoen leer je door mee te doen’, uitgevoerd door H&S consult. Het onderzoek brengt in kaart of en op welke wijze er bij de zorg voor kinderen van 0-12 jaar aandacht is voor toekomstige maatschappelijke participatie.
Geïntegreerde aanpak
In ‘Meedoen leer je door mee te doen’ is gekeken welke instellingen een sleutelrol vervullen in de zorgketen rondom de kinderen en hoe ze kunnen bijdragen aan de maatschappelijke participatie van deze kinderen. De onderzoekers pleiten voor een geïntegreerde aanpak. Hun aanbeveling is om al bij indicatie en behandelplannen aandacht te hebben voor de gevolgen van de aanpak voor maatschappelijke participatie op de langere termijn.
Groei
Het is belangrijk om in te zetten op vroege participatie omdat de Wajong groeit, constateren de onderzoekers. TNO heeft berekend dat bij ongewijzigd beleid 1 op de 11 jongeren in de Wajong terechtkomt en langere tijd afhankelijk zal zijn van uitkeringen. Daarnaast groeit ook het aantal jonge kinderen met een beperking. Naar schatting 6 tot 8% van de kinderen van 0-12 jaar heeft een beperking, ofwel 150.000-200.000 kinderen.
Meedoen
Deze ontwikkeling heeft volgens de onderzoekers ook gevolgen voor de relevante instanties. Zo zag bijvoorbeeld de jeugd-GGZ het aantal cliënten in 2007 met 22% toenemen en ook de gehandicaptenzorg groeide met 6,3%. Daar staat tegenover dat het steeds meer gewoon wordt dat jongeren met een beperking volop meedoen. Dat voorkomt weer dat de Wajong verder groeit.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Het rapport is te downloaden vanaf www.zonmw.nl/publicaties
Bron: ANP / foto ANP Gerrit de Heus
Kan iemand mij dan uitleggen hoe het komt dat een man van 26 in de Wajong terecht is gekomen terwijl hij dat niet wil?
Hij was slechthorend en zat op een school voor horenden, was lid van de plaatselijke voetbalvereniging. Werd doof op 18-jarige leeftijd, na een rouwperiode besloot hij te gebarentaal te leren. Hij is drs algemene taalwetenschappen. Wil heel graag werken, maar komt nergens aan de bak. Zelfs niet als winkelmedewerker.
Dat hij nu in de Wajong zit, voelt hij als falen.
Ik kan me indenken dat een moeder zo reageert! Wij zijn in Amersfoort bezig met begroting gemeentebeleid en wij hebben vrijetijdsbesteding aan mensen met een beperking flink gepromoot, zeker ook omdat de gemeente deze verplichting heeft door Wmo; iedereen doet mee. Inderdaad: dan moet iedereen ook kansen krijgen!
Advies: neem contact op met politieke partijen die gaan voor deze doelgroep. terecht namelijk dat er wel wat moet gebeuren om het participatieproces aandacht en een kans te geven.
Bijzonder veel succes en sterkte gewenst
als de wajonger dan ook een reeele kans krijgt dan ben ik er 100% voor
maar in de praktijk worden wajongers anno 2010 nog steeds niet de kans geboden om te participeren ze worden en blijven in hokjes geplaats