De nieuwe werkwijze in Almere heeft ‘aansprekende resultaten’. Er zijn veel minder kinderen die thuis zitten en niet naar school gaan. Het aantal doorverwijzingen naar zwaardere jeugdzorg is met 20% gedaald. Dat zijn de positieve effecten van de samenwerking in Almere tussen de gemeente, onderwijs en jeugdhulp.
Extra ondersteuning
De samenwerking leidde in Almere tot de volgende concrete stappen: Voor kinderen die wat extra ondersteuning nodig hebben, zijn er in de school jeugdhulpverleners aanwezig. Zij bieden jeugdhulp op school of, als dat nodig is, thuis aan kinderen. Het gaat om kinderen met een problematische thuissituatie, met psychische problemen of kinderen met gedragsproblemen.
De transformatie van jeugdhulp komt ook in 2017 maar langzaam op gang. Dat concludeert het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) op basis van eigen onderzoek. ‘Voor de jeugd ggz wordt 2018 het jaar van de waarheid.’ Lees meer>>
Financiën
‘Het doel was om goede voorwaarden te creëren voor jongeren om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen’, zegt de Almeerse wethouder René Peeters tegen de VNG over het project. ‘We vinden de samenwerking tussen jeugdzorg en passend onderwijs ontzettend belangrijk.’ Belangrijk voor die samenwerking is volgens Peeters dat niet alleen de gemeenteraad de financiën in de gaten houdt, maar dat alle betrokken partijen op elkaars portemonnee letten.
Ik ben wel benieuwd of en zo ja op welke wijze de jeugdgezondheidszorg hierbij betrokken wordt.