De daling van het aantal zwerfjongeren is te danken aan zeer intensieve bemoeizorg van hulpverleners, maar daarvan is de grens wel bereikt. Dat heeft verantwoordelijk wethouder Victor Eberhardt geschreven in een brief aan de raad.
Voorkomen
Omdat er zowel in de jeugdzorg als in andere hulpverleningstrajecten dit jaar veel verandert, wil Utrecht de zorg voor dakloze jongeren ook anders gaan organiseren. De nadruk komt te liggen op voorkomen dat jonge mensen gaan zwerven door bijvoorbeeld problemen thuis. Hulpverleners die eerder worden ingeschakeld, kunnen minder intensieve zorg gaan bieden.
Vertrouwen
Hoewel een zwerfjongere formeel vanaf zijn 23ste bij de volwassenenhulp thuishoort, wil Eberhardt die grens niet keihard hanteren. Op dit moment is driekwart van de zwerfjongeren in Utrecht jonger dan 23 jaar, 20 procent is 24 of 25 jaar en 5 procent is 26 of 27. ‘Voor een kwetsbare jongere die met veel moeite een vertrouwensrelatie heeft opgebouwd is het zeer onwenselijk om ineens overgedragen te worden aan opvang voor volwassenen’, aldus de wethouder.
prima