Door Carolien Stam – Kinderen en hun ouders kunnen zonder indicatie jeugdzorg krijgen. Ze worden eerder geholpen en het beroep op specialistische zorg wordt wellicht minder. Maar dan moeten de gemeenten wel meewerken door vroeg te signaleren en lichte pedagogische hulp aan te bieden. Minister Rouvoet heeft met provincies afgesproken dat ze de komende twee jaar iets meer budget krijgen voor jeugdzorg. Met gemeenten moeten ze concrete afspraken maken om de dure geïndiceerde jeugdzorg te beperken.
Budget
Rouvoet is met provincies en stadsregio’s een zogenoemd ’tweejarig afsprakenkader’ overeengekomen. Voor jeugdzorg is een budget beschikbaar van 1.135 miljoen euro in 2010 en 1.156 miljoen in 2011. Provincies en gemeenten moeten samenwerken en hun beleid afstemmen over meer preventieve jeugdzorg en beperking van de geïndiceerde – duurdere – zorg.
Resultaatafspraken
De MOgroep, brancheorganisatie voor de jeugdzorg, roept de gemeenten op ‘zich te houden aan de resultaatafspraken’, dus de doelstellingen voor de inzet van preventie en vroege interventie bij problemen. ‘Hun inzet is bepalend voor het bewerkstelligen van een afnemende stroom naar de geïndiceerde jeugdzorg.’ Niettemin vindt de MOgroep dat er qua financiering ‘Ook rekening gehouden moet worden met de autonome groei van de vraag naar jeugdzorg.’
Bureaucratisch
Met het ‘afsprakenkader’ met de provincies is de kans klein dat de komende twee jaar een stelselwijziging doorgevoerd zal worden. Er is veel kritiek op het bureaucratische stelsel, waarbij een te grote scheiding blijft tussen de provinciale geïndiceerde jeugdzorg en de lichte, preventieve hulp in de centra voor Jeugd en Gezin in de gemeenten. Ook de talloze financieringsstromen, die dit stelsel ook met zich meebrengt, werkt verlammend voor goede jeugdzorg.
Verbinden
Minister Rouvoet wil de jeugdzorg meer met elkaar verbinden door ambulante jeugdzorg zonder indicatie mogelijk te maken. Zodat kinderen en gezinnen eerder worden geholpen en niet direct een beroep hoeven te doen op de specialistische zorg. Verder vindt hij dat provincies en gemeenten concrete afspraken moeten maken. Hij wil ook het beroep op residentiële zorg beperken door meer gebruik te maken van pleegzorg en gezinshuizen. Rouvoet wil daarvoor de positie van pleegouders verder versterken en hun financiële vergoeding verhogen.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.