Door Carolien Stam – Voor cliënten begrijpelijke indicatiebesluiten, een expertteam dat professionals helpt met problemen bij de ict-registratieprogramma’s, maar vooral: het aantal schakels in de hulpverleningsketen van de jeugdzorg terugbrengen. Voor de gehele jeugdketen, van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) tot bijzonder onderwijs, heeft minister Rouvoet zijn ‘Actieplan aanpak ervaren regeldruk’ gepresenteerd.
Nulmeting
Voor het actieplan heeft Rouvoet een nulmeting laten doen. Uit een onderzoek onder ruim 200 cliënten en 500 professionals kwam naar voren dat voor de cliënten de indicatieprocedure onduidelijk is. Cliënten hebben weinig zicht op het behandelaanbod en te veel verschillende hulpverleners.
Verantwoording
De professionals gaven aan dat ze vooral problemen hebben met de steeds langer wordende keten van jeugdhulpverlening, met de ict-registraties en met de vele verantwoordingen aan verschillende financiers van jeugdzorg.
Cultuuromslag
Minister Rouvoet heeft op basis van die nulmeting een lijst gemaakt met problemen die hij wil aanpakken. Hij stelt voorop dat niet het afschaffen van regelgeving de te begane weg is. Vooral een betere organisatie van zorgprocessen en samenwerking tussen instellingen zijn de basis voor de aanpak van de regeldruk: ‘Wederzijds vertrouwen tussen professionals, overheid en cliënten is cruciaal. Het vraagt om een cultuuromslag bij alle actoren in de jeugdzorgketen,’ schrijft Rouvoet
in zijn brief aan de Tweede Kamer.
Indicatietraject
Behalve de reeds bestaande projecten om de bureaucratie te verminderen, bijvoorbeeld de verwijsindex risicojongeren, wil de minister aan de slag met een aantal nieuwe activiteiten. De cliënt moet beter van informatie worden voorzien en het indicatiebesluit moet begrijpelijk zijn. Volgens Rouvoet brengt het gebruik van het Kader Integraal Indiceren, waarbij indicatietrajecten in de jeugdzorg, speciaal onderwijs en AWBZ in één kader worden gevat, belangrijke verbeteringen.
Centraal
In het actieplan wordt ook een oplossing gevonden voor de grote hoeveelheid gegevens die professionals moeten vastleggen. Alle informatievragen aan de zorginstellingen moeten in één centraal verantwoordingsdocument gebundeld worden, zo is het voorstel. Zo worden alle vragen en verantwoordingen in één keer behandeld.
CJG
Minister Rouvoet wil met nadruk het beeld tegengaan, dat veel professionals hebben, dat het Centrum voor Jeugd en Gezin een extra schakel in de jeugdzorgketen is. Rouvoet benadrukt dat in het CJG reeds bestaande diensten gebundeld worden, ‘en zorgen voor meer samenhang en coördinatie. Door de zorg dichtbij de mensen te organiseren en de bureaus jeugdzorg te ontlasten, valt er juist een schakel weg,’ aldus Rouvoet in zijn brief aan de Tweede Kamer.
Gemeentefonds
Tot slot grijpt de minister in de versnippering van de financieringsstromen in. Een aantal financiële middelen zijn al gebundeld in één doeluitkering. Rouvoet wil dat geld uiteindelijk overhevelen naar het Gemeentefonds.