Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Minister Schippers: ‘Extra personeel zorg wordt heel moeilijk’

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) denkt dat het 'heel moeilijk wordt' om de belofte van het kabinet waar te maken dat er deze kabinetsperiode 12.000 extra medewerkers bijkomen in de gezondheidszorg.
Minister Schippers: 'Extra personeel zorg wordt heel moeilijk'

Ze zei dat woensdag op RTL Z, dat de komende tijd regelmatig in een tv-uitzending de uitvoering van plannen met de betrokken minister doorneemt. ‘We hebben geen blik verzorgers of verpleegkundigen dat we kunnen opentrekken. Je moet ze ook opleiden’, zei Schippers. De arbeidsmarkt wordt bovendien steeds krapper, betoogde ze. Schippers benadrukte dat het kabinet er alles aan zal doen om de belofte waar te maken.

Overschrijding
Schippers zei in de uitzending verder dat er op haar begroting ‘een overschrijding zit aan te komen’. ‘En die is fors’, zei de minister. Ze wilde niet zeggen hoe groot de financiële tegenvaller is. De 12.000 extra handen aan het bed waren vooral een wens van gedoogpartner PVV waarmee regeringspartijen VVD en CDA afspraken hebben gemaakt. Eerder deze week presenteerde Schippers voorstellen die ervoor moeten zorgen dat ziekenhuizen meer beloond moeten worden naar de prestaties die ze leveren.

Onrust
De opmerkingen van Schippers over de extra handen in de zorg en de verwachte financiële tegenvaller leidden woensdag tot onrust onder oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman komt er daarom binnenkort een spoeddebat over de uitspraken.

Heel raar
Voortman noemde het ‘heel raar’ dat het kabinet het vorige week in een debat nog deed voorkomen dat het wel goed zou komen met het werven van de extra arbeidskrachten. Voortman kreeg bij haar verzoek om een debat steun van PvdA, SP, D66 en ChristenUnie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Jeroen Jumelet

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Pardon???
    Bang dat het niet lukt 12000 man personeel voor elkaar te krijgen?
    Vind je het gek als verpleegkundigen met een contract het ziekenhuis moeten verlaten ivm bezuinigingen??
    En het management, waar niet in gesneden wordt, maar lekker achterover leunen met een bak koffie.
    Ik weet wel waar Schippers de extra handen vandaan kan halen: van straat.

  3. Als ik het goed begrijp dan houden ze nu geld over omdat we 12000 salarissen niet hoeven uit te betalen, misschien kunnen we dat geld gebruiken om het wat leuker in de zorg te maken.
    Ach en ik weet niet of het probleem ligt in teveel managers misschien moeten we gewoon vragen of bankmanagers die net een mooie bonus hebben gehad onze managers in de zorg wat komen helpen.
    Vooral op het gebied van de verantwoording want volgens mij kunnen we daar nog heel wat leren. De bureaucratische fuik waar wij met zijn allen aan het inlopen zijn is fantastisch.

  4. En ik zit met 21 jaar ervaring en diploma”s thuis.
    Na 21 jaar eruit gewerkt.
    Het is de tijd voor de overheid om de gehele zorg eens te gaan opschonen.
    Het geld moet op de juiste plekken besteed worden.
    Tijd om het eens grondig aan te pakken.
    Heb der geen woorden voor zoals de zorg op dit moment eruit ziet.
    Het mes moet er flink in,BIJ DE TOP.
    Zodat die mensen die zo nodig zijn voor een goed salaris kunnen werken in de zorg.
    Zodat het aantrekkelijk wordt om in de zorg te gaan werken.
    Gr Jannie

  5. Moeilijker wordt het om personeel te werven wat en bekwaam en gemotiveerd is.
    Motivatie wordt minder als je ondervindt wat er bv in de ouderenzorg gebeurt.Om van intramuraal naar extramuraal te gaan voor ouderen (90 plussers) valt om den drommel niet mee.Zij moetenbv. huur,gas elec. allemaal weer zelf gaan regelen.Wat in den lande op dit moment veel gebeurt, want dat zou goedkoper zijn, wat ik ten zeerste betwijfel! Ook medewerkers moeten van intra naar extramuraal, wat om zo een andere structuur vraagt, dat dit ook niet meevalt.
    Kwaliteit blijft gevraagd natuurlijk maar om het te blijven geven valt echt niet mee, Hoewel er aan gewerkt blijft worden.
    Mensen die in de zorg werken willen gewaardeerd worden ook financieel, niet alleen met een schouderklopje.
    Imago is nu, hard werken en slecht verdienen.Dit imago moet weer opgekrikt worden!Neem van mij aan dat de meeste mensen in de zorg met veel inzet hun werk doen maar het plezier wordt wel minder met veranderingen die niet ten goede aan de client komen.Persoonlijk vind ik de verhouding krom als ik zie dat een vuilnisman( die ook een goed salaris dient te krijgen ) net zo veel verdient als een verzorgende op nivo 3, die daar wel voor heeft moeten leren en een bepaalde verantwoording draagt. Dus hoezoo moeizaam om te werven voor kwalitatief personeel!!!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.