Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Mismatch’ bij werving van professionals voor wijkteam

Door de nieuwe manier van werken in het sociaal werk, lijken de problemen om de juiste professionals te krijgen toe te nemen. Dat signaleert uitkeringsinstantie UWV bij de start van de Week van Zorg en Welzijn. Er is vooral een tekort aan generalisten in de wijkteams.
foto iStock

In het sociaal werk is vooral de behoefte aan maatschappelijk werkers voor wijkteams groot. Zij moeten als generalistisch professional voor verschillende doelgroepen kunnen werken. Dat signaleert uitkeringsinstantie UWV in de factsheet “Arbeidsmarkt Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang”. De problemen op de arbeidsmarkt voor het sociaal werk zitten vooral in een ‘mismatch in de werving van professionals voor de sociale wijkteams’. Er is een tekort aan generalisten.

Wervingsproblemen

Aan het begin van de Week van Zorg en Welzijn – 12 maart t/m 17 maart – concludeert het UWV ook dat in de zorgsector een schreeuwend tekort aan personeel is: dit jaar ontstaan er tussen de 120.000 en 130.000 banen in de zorg. In het sociaal werk waren in 2017 de minste problemen als het gaat om moeilijk vervulbare vacatures, volgens UWV. Maar ook hier beginnen wervingsproblemen zich voor te doen.

Generalisten

De grootste wervingsproblemen zijn er bij het vinden van generalisten en maatschappelijk werkers voor de sociale wijkteams, aldus de UWV. ‘Er is een grote behoefte aan mensen die kunnen werken met verschillende doelgroepen, zoals verslaafden, mensen met een laag IQ, mensen met schulden en psychiatrische patiënten. Ook het kunnen ondersteunen van hulpvragers bij het zelf oplossen van problemen is vaak een vereiste.’ Daar zit volgens UWV dus een probleem.

Vast contract

Het overgrote deel van de werknemers in het sociaal domein heeft volgens de UWV een vast contract. Daarnaast komen vooral contracten voor bepaalde tijd voor, vaak met uitzicht op een vast dienstverband. Het aandeel vaste contracten is het grootst in het sociaal werk, namelijk 83%. Er wordt veel in deeltijd gewerkt. Het gemiddelde dienstverband is 66% van een fulltime dienstverband. In het sociaal werk is dit hoger, namelijk 77% en in de jeugdzorg 85%.

Vergrijzing

In het sociaal werk werken de meeste 55-plussers: op dit moment is 23% van het personeelsbestand 55-plus. In de jeugdzorg is 17% ouder dan 55 jaar. In de kinderopvang, waar relatief veel jongeren werken, is het aandeel 55-plussers 10 %. Volgens UWV is er zeker sprake van vergrijzing in het sociaal werk en in de jeugdzorg.

Week van Zorg en Welzijn

Tijdens de week van Zorg en Welzijn open honderden organisaties in deze sectoren hun deuren om burgers te laten zien wat er op de werkvloer gebeurt. Er worden activiteiten georganiseerd om mensen kennis te laten maken met Zorg en Welzijn, zoals rondleidingen, speeddates en workshops. Meer informatie over de activiteiten deze week vind je op de website van de Week van Zorg en Welzijn>>

Meer informatie: zie de Factsheet Sociaal Werk, jeugdzorg en Kinderopvang van de UWV>>

1 REACTIE

  1. Hoi, stel je voor. Je bent sociaal ingesteld en in jouw beroepskeuze ben je de opleidingen gaan volgen die daar in onze maatschappij gepromoot worden. Je hebt jouw diploma gehaald dus jij bent rijp voor het echte werk.maar wat is nu het echte werk? Het echte werk is geen stage met begeleiding maar alleen bij gezinnen aan de deur aanbellen . En dan wordt het moeilijk want et wordt niet open gedaan. Oeps. Wat nu. Want er wordt van mij verwacht dat ik een proffesioneler werker ben. Gaat niet lukken. Want als jij een loodgieter ben in hart rn nieten zal het jou dus niet lukken om een bakker te moeten zijn. Generaliseren is de doodsteek . Het is een bizarre manier om kosten te besparen en zodoende veel jonge mensen over hun mogelijkheden te duwen. Eigenlijk crimineel naar de werkers. Om een vak uit te kunnen en te willen oefenen heb je een drive nodig die gekoppeld is aan jouw persoonlijkheid. En daar wordt niet naar gevraagd. Conclusie. Gedoemd om te mislukken met een groot aantal goede jonge werkers die uiteindelijk iets anders gaan doen al waar voor zij gekozen hebben. Niets nieuws want dit is al jaren geleden bewaarheid.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.