Het is een greep uit de meldingen die Abvakabo FNV binnenkreeg van personeel in de ouderenzorg en die zijn verzameld in het Zwartboek Onverantwoorde Zorg. Dat zwartboek werd donderdag overhandigd aan de vaste Kamercommissie van VWS.
Tekort
Abvakabo FNV kreeg ruim 500 meldingen binnen. De meesten gingen over een tekort aan zorgpersoneel. Bij ziekte wordt er vaak geen vervanging geregeld. De verhouding tussen vaste en flexibele krachten die de afdeling en de bewoners niet kennen, is ook vaak zoek, zo blijkt uit de meldingen.
Ziekteverzuim
De vakbond biedt donderdag een aantal aanbevelingen aan aan de vaste Kamercommissie van VWS. Zo moet er door de Inspectie Gezondheidszorg toegezien worden op een minimale bezetting, moet er meer geïnvesteerd worden in opleiding en bijscholing van personeel, moeten er minder flexibele krachten ingezet worden en moet ziekteverzuim altijd opgevangen worden. Ook pleit Abvakabo FNV voor een onafhankelijk meldpunt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg waar werknemers misstanden kunnen melden.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP
Ik kan maar niet begrijpen, dat steeds weer dergelijke verhalen bovenkomen, alsof het nog nooit eerder beschreven is.
Wanneer wordt ieder eens ervan doordrongen, dat dergellijke verhalen helemaal waar zijn?Niet alles altijd overal, maar altijd wel ergens.
Pas nog meegemaakt dat iemand door de politie verwijderd moest worden uit de instelling waar de partner verbleef, wegens zijn gedrag, terwijl de partner, zó slecht was, dat die 2 dagen later overleed.
Intriest !! Er was, zo bleek, niemand aanwezig, die adequaat kon optreden, slechts 2 gediplomeerde verzorgenden en 1 leerling. Zij waren geen van drieën opgewassen tegen de situatie.
Goede en voldoende opleiding, gericht op dementie in al zijn vormen, dat is een vereiste en niet een algemene vrij korte opleiding als verzorgende of helpende.
Dat is te weinig voor een dergelijk zware taak.
Ik wil niets afdoen aan de verzorgenden en helpenden. Dat is wel een prima opleiding, maar niet geschikt voor dementerenden. Dat is bepaald een specialisme.
Ik ben helemaal voor een onafhankelijk meldpunt bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hoewel hier al in 2005 een meldpunt is geweest, was dat slecht geregeld. Ik vind dat ook familieleden, mantelzorgers en verzorgden misstanden moeten kunnen melden.
Waarom kunnen we in een zo georganiseerd land als Nederland niet eens de krachten bundelen. Ofwel alle klachten bij één instantie. En liefst een instantie die ook reageert en iets doet. Dat ontbreekt er tot nu toe aan.
Het is vreselijk dat het zover gekomen is met ons. Wij vinden het heel normaal geworden dat er een schraal pakketje zorg geboden wordt aan de oudere mensen die zich in een kwetsbare situatie bevinden waardoor wij alles met ze kunnen doen. Als de mentaliteit niet beter wordt weten we nu welke zorg er straks voor ons beschikbaar is. We zaaiern immers nu de zaden voor de toekomst.
Cees Slob
Thuisbegeleider
Thuiszorg Rotterdam