Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeders kunnen signalen radicalisering herkennen

Moeders kunnen radicalisering bij hun kinderen het snelst herkennen en hen ook op andere gedachten brengen, stelt de Pakistaanse vredesactiviste Mossarat Qadeem. Ze pleit bovendien voor afkickcentra voor geradicaliseerde jongeren.
'Als je radicalisering niet wilt zien
'Als je radicalisering niet wilt zien

Qadeem werkt al jaren met met moeders van geradicaliseerde jongeren en kreeg zo honderden radicale jongeren in Pakistan weer op het rechte pad. Qadeem laat ze met opleidingen en job trainingen weer re-integreren in hun gemeenschap. De vredesactiviste spreekt deze week in Rotterdam over haar ervaringen op de bijeenkomst ‘Vrouwen en vrede’, georganiseerd door Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR) en Oxfam Novib.

Verandering

Moeders zien als eerste verandering in gedrag bij hun kinderen, stelt Qadeem en moeten de eerste signalen van radicalisering herkennen. ‘Stel vragen: waarom ben je zo laat thuis, waarom heb je ineens zulke dure spullen, met wie ga je allemaal om? Dit zijn de basisvragen die een vrouw aan haar zoon moet vragen als zij gedragsverandering zien. We kunnen het al het extremisme stoppen, maar nu is wel de tijd om te voorkomen dat er meer extremisten bijkomen’, zegt de vredesactiviste in dit interview:

Agressie

Het eerste teken van radicalisering voor de omgeving is vaak agressie. Het kind is volgens Qadeem zo gehersenspoeld door negatieve krachten dat hij alles op een agressieve toon benadert. ‘Waarom staat dat glas daar, wat doet dat boek op tafel, waarom gaat mijn zus vanavond uit?’ Dan wordt het zaak om in te grijpen, zegt Qadeem.

Toegeven

Voor veel moeders is het echter nog moeilijk om toe te geven, laat staan te herkennen dat hun kind radicaliseert, ziet Qadeem. ‘Als je het niet wilt zien, is het te laat; loopt je kind weg en valt daarmee ook de controle weg.’

Afkickcentrum

Qadeem pleit voor afkickcentra. Het is belangrijk dat familie en overheidsinstanties gezamenlijk ingrijpen en weer invloed op het kind krijgen. Dat kan het beste door ze uit hun eigen leefomgeving te halen. ‘Zorg dat je een positief ideaal zet tegenover het negatieve ideaal van jihadisme, waarmee ze zijn gebrainwasht. Laat zien dat je om ze geeft; dat ze als mens belangrijk zijn. Als je dat niet doet, hebben ze niks meer te verliezen en gaan ze verder het verkeerde pad op.’

‘Wanneer je uitgesloten wordt door de samenleving en ook nog eens door je eigen gemeenschap, waar stopt het dan?’ Het gesprek aangaan, is heel belangrijk om radicaliserende jongeren te signaleren, vindt Malika el Mouridi. Lees hier meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.