Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Mogelijk meer premie voor pensioen zorg en welzijn

Het Pensioen Zorg en Welzijn (PFZW) staat er zo slecht voor dat verplegers, verzorgers en welzijnsmedewerkers met hun werkgevers mogelijk meer premie moeten betalen voor hun oudedagsvoorziening. Als dit niet genoeg is om de pensioenbuffers op orde te krijgen, dreigt ook nog een korting op de uitkering.
Pensioen zorg en welzijn
Pensioen zorg en welzijn

Aan het einde van het tweede kwartaal noteerde PFZW een dekkingsgraad van 92 procent. Waarschijnlijk lukt het niet om de buffers aan het eind van dit jaar op 100 procent te krijgen, zoals het herstelplan van het fonds vereist. De dekkingsgraad is een belangrijke graadmeter voor de financiële toestand van pensioenfondsen. Het geeft de verhouding aan tussen het vermogen van het pensioen zorg en welzijn en de pensioenen die het nu en in de toekomst moet uitbetalen.

Ingreep Pensioen Zorg en Welzijn

Directeur Peter Borgdorff van het op één na grootste pensioenfonds van Nederland heeft donderdag de waarschuwing voor de pijnlijke ingrepen naar buiten gebracht. ‘Naar werkgevers en werknemers zeggen we eigenlijk al: Hou rekening met verhoging van de pensioenpremie. Een tweede stap is, als de situatie nog onvoldoende is verbeterd, een korting op de rechten van zowel gepensioneerden als actieve werknemers die nog pensioen aan het opbouwen zijn.’

Koopkracht

Borgdorff vreest dat het premiepercentage met 2,5 procentpunt omhoog moet van 24,2 naar 26,7 procent. Deze lasten worden eerlijk (50/50 procent) verdeeld over werkgevers en werknemers, maar zullen volgens hem hard aankomen. ‘Voor werkgevers betekent het hogere loonkosten, terwijl in de zorg fors bezuinigd moet worden. Werknemers zullen koopkracht inleveren.’ Over de hoogte van een eventuele korting van de pensioenuitkering durft de PFZW-directeur nog niet te speculeren.

Rente

PFZW leek tot nu toe de dans van pijnlijke ingrepen te ontspringen. Ruim 100 andere fondsen waarschuwden al eerder voor dreigende kortingen op de uitkeringen begin volgend jaar. Maar de zeer lage rekenrente, waarmee de waarde van de pensioenbuffers worden beoordeeld, speelt nu ook PFZW parten.

Jong personeel

Volgens Borgdorff heeft zijn fonds een relatief jong deelnemersbestand met 1,15 miljoen werkenden in de zorg- en welzijnssector ten opzichte van 350.000 gepensioneerden. Vergeleken met fondsen waar de gemiddelde leeftijd van deelnemers hoger ligt en het actieve personeelsbestand niet toeneemt, heeft het PFZW nog een gunstige positie. Ook neemt het belegd vermogen nog steeds toe: van ruim 116 miljard euro in de eerste 3 maanden van dit jaar naar ruim 118 miljard in het tweede kwartaal.

Hulp

Dit mag allemaal niet baten, als de rekenrente zo laag blijft en de financieel-economische crisis aanhoudt. Volgens Borgdorff moet PFZW nu wel zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar hij hoopt dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) de fondsen ook wat helpt door nog deze zomer rekenmethode van de rente aan te passen. Het is echter de vraag of Kamp dat doet.

Bron: ANP/ANP-photo

1 REACTIE

  1. De waarde van de beleggingen is van eind december tot eind juni gestegen van 110,7 naar 118,1 miljard, een stijging met 6,7% in een half jaar! Ik weet zeker dat de verplichtingen van het fonds niet met zo’n hoog percentage zijn gestegen. De dekkingsgraad is desondanks in dezelfde periode gedaald van 97 naar 92%. En opeens is de situatie dramatisch? Die zogenaamde dekkingsgraad lijkt een soort vloek. Het is maar een formule gebaseerd op dagkoersen. Hij verandert niets aan het vermogen van het fonds. Waarom die paniek? Laten we even verder kijken dan vandaag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.