Die conclusie trekken onderzoekers van de oecumenische organisatie voor armoedebestrijding en ontwikkeling Stichting Oikos. Zij deden hun onderzoek bij zestien moskeeën, verspreid over Nederland, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Investering
De zestien moskeeën leveren de Nederlandse belastingbetaler een kostenbesparing van 5,2 miljoen euro op. Daartegenover staat een investering van de overheid van ongeveer 200.000 euro via gesubsidieerde banen bij de zestien gebedsgebouwen. Omgerekend naar alle 475 moskeeën in Nederland is de kostenbesparing ruim 150 miljoen euro.
Taallessen
Tot de moskeeën die bij het onderzoek betrokken waren, behoren de Marokkaanse Masjid El-Kabir in Amsterdam, de moskee van de Turkse organisatie Milli Görüs in Amersfoort en de moskeeën voor van oorsprong Bosnische en Pakistaanse moslims in Rotterdam. In de zestien moskeeën bleken in 2007 professionele medewerkers en vrijwilligers ruim 270.000 uren aan maatschappelijke activiteiten te hebben besteed. Zij verzorgden taallessen, organiseerden een voorlichtingsavond of een inloopspreekuur voor opvoedingszaken, hielden een koffieavond voor vrouwen of organiseerden een voetbaltoernooi.
Eerste generatie
Uit het onderzoek blijkt dat zich rond moskeeën activiteiten en sociale verbanden concentreren waarmee de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving goed vorm krijgt. De moskee vormt voor een deel van de moslims een middel om deel te nemen aan de samenleving buiten het gebedsgebouw. Dat geldt vooral voor de eerste generatie allochtonen en dan vooral voor mannen. Maar ook vrouwen en ook de tweede generatie gebruiken de moskee voor vele activiteiten.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP