Movisie is hét landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Samen met de praktijk ontwikkelen we kennis over wat echt goed werkt en passen we die kennis toe. De unieke rol van Movisie is het versnellen van leerprocessen. We zijn alleen tevreden als we een duurzame positieve verandering voor mensen in een kwetsbare positie realiseren.
Home Movisie
Movisie
Artikelen van en over Movisie
Taboeonderwerpen bespreken: methodiek Yeni Pencere maakt mensen los van aannames
Yeni Pencere is Turks en betekent een Nieuw Venster. En precies dat is het doel van deze methodiek voor groepsgesprekken: mensen op een nieuwe manier laten kijken naar taboeonderwerpen zoals gendergelijkheid en lhbtiqa+ acceptatie. Dialoogleider Hasan Kaplan heeft er veel praktijkervaring mee: ‘Dit helpt echt.’
De tool ‘In gesprek over eenzaamheid’ is confronterend, maar heel leerzaam
Voel je je wel eens ongemakkelijk als een cliënt eenzaam is? Je bent niet de enige: veel sociaal werkers vragen zich af of ze zich met zo'n cliënt mogen bemoeien. Een tool met handboek, routekaart en training leert je omgaan met schroom en weerstand. Eenzaamheid bespreken samen met je cliënt wordt veel makkelijker, leren de ervaringen van honderden getrainde professionals.
Laten we over seksueel gedrag praten: wat moet kunnen en wat niet?
Wanneer is seksueel gedrag gezond en wanneer is het grensoverschrijdend? De methodiek het Vlaggensysteem helpt om dat te beoordelen en om gepast te reageren. Hulpverleners zijn enthousiast. Soms reageren we te fel op seksueel gedrag, soms bagatelliseren we. Het Vlaggensysteem voorkomt beide.
Professionals en cliënten gebaat bij instrument Wat Telt: ‘De smeerolie tijdens het gesprek’
Het instrument Wat Telt helpt sociaal werkers en cliënten om in gesprekken te verkennen wat er goed en minder goed gaat op 14 leefgebieden. Samen stellen ze vervolgens doelen op. Sociaal werker Irfan Bayrak vertelt over zijn ervaringen.
Hoe benutten we de vrije tijd van mensen met een lvb beter?
Vrije tijd is nog te vaak het sluitstuk in de ondersteuning aan mensen met een licht verstandelijk beperking (lvb) terwijl het heel belangrijk is voor sociale contacten, het gevoel van betekenis te zijn en de bestrijding van eenzaamheid, zegt Els Hofman, onderzoeker bij Movisie. ‘Er moet echt een tandje bij.’
Het 8-fasenmodel laat mensen schitteren: zo werk je ermee
Met het 8-fasenmodel en het bijbehorende werkboek Kr8! kun je cliënten doelgericht laten werken aan hun toekomst. De interventie bestaat 25 jaar, dus een mooi moment voor de vraag: waarom is werken met deze interventie zo effectief? Hulpverlener Lynn van Boxtel en Petra van Leeuwen, die het 8-fasenmodel ontwikkelde, over successen en verbeterpunten.
Hoe je cliënten stimuleert om weer te dromen van uitdagend werk
Werken draagt bij aan herstel van mensen met psychische kwetsbaarheden. Sterk door Werk is een landelijk programma dat deze mensen helpt om zo vroeg mogelijk weer betrokken te raken bij het arbeidsproces. Ook als sociaal werker in de wijk kun je hierbij een rol spelen. Monique Wassenburg van Sterk door Werk legt uit hoe.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer – wat kan wel en absoluut niet?
In deze tijd van kerst- en nieuwjaarsborrels is het vaak aan de hand: een enthousiaste omhelzing, een schuine grap of twee collega’s die er samen tussenuit piepen. Een gratis webapp leert je om te herkennen of er sprake is van seksueel grensoverschrijdend gedrag. En hoe je kunt reageren als je er zelf mee te maken hebt of het ziet gebeuren.
Zo kunnen meer mensen met migratieachtergrond duurzaam aan de slag
Zelfs nu de banen in veel sectoren voor het oprapen lijken te liggen, staan mensen met een migratieachtergrond nog vaak aan de kant. Wat kunnen professionals die deze mensen vanuit de bijstand naar werk begeleiden, daaraan doen? Als antwoord op die vraag ontwikkelde Movisie in samenwerking met beroepsvereniging SAM de training Inclusief werken aan werk. De training is ontwikkeld in opdracht van het programma Voor een Inclusieve Arbeidsmarkt (VIA) van het ministerie van SZW.
Israël en Palestina: zo kun je als sociaal werker verbindend werken
De gruwelijke situatie in Israël en Palestina heeft ook hier impact. Als sociaal werker kun je geconfronteerd worden met spanningen en conflicten tussen groepen. Als je wilt werken aan verbinding tussen mensen, sta je gelukkig niet met lege handen. Movisie verzamelde verbindende initiatieven en legt uit waarom ze effectief zijn. 'Laat zien dat je je best doet om inclusief taalgebruik toe te passen.'