Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MOVISIE werkt aan interculturalisatie binnen vrijwilligerswerk

MOVISIE heeft een methode ontwikkeld voor vrijwilligerscentrales, zodat zij zich beter kunnen positioneren in de multiculturele samenleving. ‘Traditionele vrijwilligersorganisaties praten vaak óver en niet mét migrantenorganisaties’, zegt Else Boss, projectmedewerker Vrijwillige Inzet.
MOVISIE werkt aan interculturalisatie binnen vrijwilligerswerk

Door Nienke Schild – De methodiek van Centrales Full Colour is in tien pilotgemeenten afgerond. In het twee jaar durende project zijn autochtone en allochtone vrijwilligersorganisaties onder leiding van de centrale bij elkaar gekomen. Zij beantwoordden een aantal vragen om beter te kunnen interculturaliseren. De resultaten hiervan worden nu door kennisinstituut MOVISIE in een handleiding gezet, zodat elke vrijwilligercentrale ermee aan de slag kan en hun positionering kan aanpassen op lokaal niveau.

Inkleuren
‘Het is voor vrijwilligersorganisaties lastig om te interculturaliseren. Traditionele vrijwilligersorganisaties hebben moeite met het inkleuren van hun vrijwilligersbestand’, antwoordt Boss op de vraag wat de aanleiding is geweest. Het project is gestart in mei 2006 met diverse samenwerkingspartners. De methodiek is ontwikkeld in opdracht van de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) en gefinancierd door het Oranje Fonds.

Samen bespreken
Voor de methodiekontwikkeling is eerst de lokale situatie verkend. Vervolgens zijn door de vrijwilligerscentrale een paar bijeenkomsten met allochtone en autochtone vrijwilligersorganisaties georganiseerd. Hierin gingen partijen samen op zoek naar antwoorden op vragen als: hoe bereik ik allochtone doelgroepen? Hoe kan ik mijn bestuur interculturaliseren? En hoe vind ik allochtone vrijwilligers? ‘Het samen bespreken en voorbeelden en ideeën uitwisselen werd amper gedaan. Vaak worstelen zij met dezelfde vragen’, legt Boss uit.

Brochure
Uiteindelijk is een beschrijving gemaakt van de aanpak en ervaringen in dit project met succes- en faalfactoren. ‘Met eenvoudige, concrete en herkenbare voorbeelden’, vertelt Boss. ‘In Best was er bijvoorbeeld wel een jaarlijks evenement ‘Best Kleurrijk’, terwijl er de rest van het jaar niets werd gedaan op het gebied van interculturalisatie. Van de vragen en antwoorden die uit de bijeenkomsten zijn gekomen naar het organiseren van een multicultureel evenement bijvoorbeeld, is nu een brochure gemaakt.’

Breed overdraagbaar
MOVISIE imaakt op dit moment een handleiding, zodat de methodiek breed overgedragen wordt in het vrijwilligersveld. ‘Vrijwilligerscentrales kunnen als intermediair en ondersteuner partijen bij elkaar brengen en antwoorden geven op vragen over interculturalisatie’, vertelt Boss. ‘Er wordt bewuster aan interculturalisatie gewerkt. En vrijwilligerscentrales bouwen een eigen netwerk op. Uiteindelijk kunnen er nieuwe samenwerkingsverbanden uit rollen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.