Dat blijkt uit een tussenrapportage van het Centraal Plan Bureau (CPB) over de wijkscholen waar Rotterdam als eerste stad in Nederland ruim twee jaar geleden mee is begonnen. Ongeveer 60 procent van de doorgestroomde wijkschooldeelnemers bleek op 1 april 2011 onderwijs te volgen of werk te hebben; bij jongeren in een regulier traject was dit ongeveer 40 procent.
Verslaving
De wijkschool is voor werkloze jongeren die verschillende, ernstige problemen hebben, zoals schulden of een verslaving. Om ze weer op de rails te krijgen, moeten ze een leerwerktraject volgen. Een alternatief is de wijkschool. Opvallend is dat de helft van de jongeren die dit krijgen aangeboden, een traject op de wijkschool weigert, zo constateerden de onderzoekers van het CPB.
Uitkering
Dat heeft volgens hen te maken met het feit dat wijkschooldeelnemers studiefinanciering krijgen. Als ze een leerwerktraject ofwel re-integratietraject volgen, krijgen ze een uitkering. Dat levert ze meer geld op. De gemeente kan jongeren echter niet verplichten om naar een wijkschool te gaan. Wel krijgen jongeren pas een uitkering als ze ook daadwerkelijk een leerwerktraject volgen.
Opvoeden
Mede-initiatiefnemer van de wijkscholen, Piet Boekhoud, zegt dat er volgend jaar nog twee scholen bijkomen in de Maasstad. ‘Dit is een goede manier om jongeren weer op de rails te krijgen. Daar is wel goed onderwijzend personeel voor nodig; leraren die houden van deze jongeren. Ze moeten weer worden opgevoed. Dat betekent vooral heel erg consequent zijn’, aldus Boekhoud.
Aanmerking
In Nederland zouden ongeveer 20.000 jongeren zijn die in aanmerking komen voor een wijkschool. In Rotterdam gaat het volgens Boekhoud om een groep van 5000 tot 6000 jongeren.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht