LEVV stelt dat zorginstellingen hiermee de beschikking hebben over een betrouwbaar en effectief middel in de mix van maatregelen die getroffen kunnen worden om kwaliteitsverbetering te bereiken. De Nationale Zorgmonitor bevat momenteel de modules Decubitus, Urineweginfectie en Valpreventie. Zorginstellingen kunnen ook nieuwe modules laten ontwikkelen.
Hoe werkt het?
Met de module Decubitus bijvoorbeeld kunnen verpleegkundigen en verzorgenden eenvoudig registreren of een cliënt risico loopt op decubitus (doorliggen), welke preventieve maatregelen zijn genomen en of de cliënt decubitus heeft ontwikkeld. De ingevoerde gegevens worden vertaald in indicatoren en weergegeven in grafieken en staafdiagrammen. Gebruikers krijgen daarmee direct feedback en kunnen met behulp van de Nationale Zorgmonitor het decubitus-preventiebeleid effectief evalueren en bijsturen. Ook legt de monitor de cliëntenhistorie vast. Deze historie kunnen verpleegkundigen en verzorgenden gebruiken als casus bij hun deskundigheidsbevordering.
Cliëntgerichte zorg
De informatie uit de Nationale Zorgmonitor is toegankelijk voor verschillende groepen functionarissen en kunnen zij samen werken aan betere cliëntgerichte zorg. Gerichte trainingen of scholingen van verpleegkundigen of verzorgenden kunnen een vervolg zijn op de uitkomsten van de Nationale Zorgmonitor.