Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nauwelijks bekend of LHBT-aanpak werkt

Van veel interventies en methodes om de emancipatie van homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) te versterken, lijkt niet bekend te zijn of ze echt werken.‘Ontwikkelaars, de overheid, fondsen en kenniswerkers zouden veel meer aan moeten sturen op effectonderzoek’, vindt Hanneke Felten.
Nauwelijks bekend of LHBT-aanpak werkt
Foto: ANP Photo

Hanneke Felten van kenniscentrum MOVISIE deed samen met haar collega’s een verkennend online onderzoek naar toolkits, websites, voorlichtingsmethoden en trainingen op het gebied van LHBT-emancipatie. Daarvan bestaan er heel veel, zo weet Felten. De onderzoeker en haar collega’s hebben echter maar weinig evaluatie- en effectonderzoek kunnen vinden. Terwijl dat wel belangrijk is, stelt ze.

Fondsen

‘Vaak zie je dat er geld beschikbaar komt om een interventie te ontwikkelen, maar voor het effectonderzoek blijft nauwelijks geld over. Terwijl het zo belangrijk is om te weten waardoor iets wel of niet slaagt. Hoe weet je wat goed werkt en aan welke randvoorwaarden moet dan worden voldaan?’ Fondsen en de overheid zouden meer aan moeten sturen op dit onderzoek, vindt Felten. ‘Het zou meer onderdeel moeten uitmaken van een subsidieaanvraag.’ Ook de ontwikkelaars en kenniswerkers kunnen zich volgens Felten inzetten om de effectiviteit van methoden boven water te krijgen.


Beperking

De meeste interventies zijn bedoeld om de samenleving toegankelijker te maken voor homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders. Zo wordt er veel gedaan in verzorgingstehuizen om pesten en uitsluiting tegen te gaan, meent de onderzoeker. Ook zijn er veel lespakketten voor het onderwijs. ‘Wat ons opviel, is dat er weinig interventies en methodes in het welzijnswerk worden gebruikt. Ook is er maar weinig ontwikkeld voor bijvoorbeeld LHBT’s met een beperking.’

Emancipatie

Niet alleen het toegankelijk maken van de samenleving bevordert de emancipatie, stelt Felten. ‘Het is ook belangrijk dat LHBT’s beter toegerust worden om met hun minderheidspositie om te gaan. Inmiddels weten we uit onderzoeken dat zij vaak gezondheidsproblemen ervaren, omdat zij zich buitengesloten en gediscrimineerd voelen. Depressies komen veel voor in deze groep en ook het zelfmoordpercentage is hoog. In een ideale wereld zou het voorlichten van de samenleving voldoende moeten zijn, maar in de tussentijd is het belangrijk dat je goed weet om te gaan met deze gevoelens’, zegt ze hoopvol.



Aandacht


Tot nu toe zijn Felten en haar collega’s maar weinig interventies tegengekomen die LHBT’s empoweren waardoor ze beter in staat zijn om zich te weren tegen negatieve bejegening en uitsluiting. ‘Het is niet gek dat de meeste methoden zijn toegespitst op het toegankelijk maken van de samenleving. Daar begin je immers mee. Toch is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan die toerusting en de ontmoeting tussen LHBT’s en niet-LHBT’s.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.