Door Alexandra Sweers – Het beeld dat Nederlanders hebben van bijvoorbeeld de daklozen en kwetsbare groepen in de samenleving is realistischer geworden. Steeds minder vinden we dat deze groepen zelf schuld aan hun situatie hebben. De algemene opinie is: ‘het kan iedereen overkomen’.
Desondanks daalt de actieve betrokkenheid met deze groep. En dat heeft onder andere invloed op het dalende aantal daklozen in Nederland. Steeds meer mensen hebben bezwaar tegen maatschappelijke opvang in hun buurt. We willen de oplossing het liefst niet in onze eigen achtertuin.
Inzicht
Het Leger des Heils wil met het onderzoek ‘Geloof jij dat je betrokken bent?’ inzicht krijgen in de omvang van maatschappelijke problemen in Nederland en de houding van de bevolking ten opzichte van deze problemen. Zo kan het Leger des Heils deze onderwerpen op de maatschappelijke agenda zetten en zich inzetten om oplossingen aan te dragen.
Civil society
De problemen die wij als Nederlander het grootst vinden zijn weinig tot geen respect voor de ander hebben en het inividualisme, egoïsme en de desinteresse in de maatschappij. De overheid doet nadrukkelijk een beroep op sociale hulp die mantelzorgers, buren en de kerk bieden waardoor de zogenaamde civil society een belangrijke rol heeft.
Die civil society komt niet vanzelf tot stand, signaleert het Leger des Heils. Zeker niet in ‘een samenleving waar de sociale samenhang afkalvend is, traditionele verbanden zijn weggevallen en mensen minder bij elkaar betrokken zijn’, volgens het onderzoeksrapport. Het Leger des Heils ontwikkelt daarom buurtsteunpunten waar buurtbewoners meer contact met elkaar krijgen en problemen eerder herkend en erkend worden.
Buurtsteunpunten
Mensen die met eenzaamheid en armoede te maken hebben voelen zich buitengesloten en zoeken naar meer zingeving in het leven, stelt het Leger des Heils. ‘Een zinvol leven heeft onder meer te maken met het gevoel iets voor een ander te kunnen betekenen en het hebben van een toekomstperspectief.’ De buurtsteunpunten gaan daarom ook plaats bieden aan buurtbewoners om met elkaar gedachten te delen over deze zingeving.