Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nederlanders onzeker over aangifte kindermishandeling

Bij zes van de tien mensen die vermoeden dat een kind in hun omgeving wordt mishandeld, blijkt dat daadwerkelijk het geval te zijn. Toch is de omgeving van het kind nog onzeker over aangifte. De meeste Nederlanders ondernemen alleen actie als ze zeker zijn van mishandeling.
Nederlanders onzeker over aangifte kindermishandeling

Zo’n zes procent van de mensen die vermoedt dat er in hun omgeving sprake is van kindermishandeling, onderneemt geen enkele actie. Dat staat in het vandaag gepubliceerd onderzoek van bureau Motivaction, in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin. Nederlanders zeggen alleen te zullen handelen als ze zeker weten dat er sprake is van kindermishandeling.

Vermoedens
Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 107.000 kinderen mishandeld. Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de publiekscampagne die in 2009 is gestart. Er is een representatieve steekproef gedaan in de leeftijdsgroep van 16 tot 70 jaar. Het blijkt dat veel mensen iets doen met hun vermoedens: 40 procent praat erover met professionals, 37 procent neemt contact op met het AMK en 31 procent praat erover met familie of vrienden.
 
Anoniem
Toch zijn mensen ook erg onzeker over wat de mogelijkheden zijn als je vermoedens van kindermishandeling hebt. Veel mensen willen anoniem blijven bij een melding. maar weten niet dat het ook mogelijk is. Ruim een derde van de Nederlanders heeft geen idee of bij een melding de persoonlijke gegevens bij het gezin bekend worden gemaakt.
 
Vrijblijvend
Daarbij is het voor veel Nederlanders niet duidelijk of er bij een vermoeden van kindermishandeling vrijblijvend advies kan worden ingewonnen bij het  AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling). Een derde twijfelt of bij het inwinnen van advies ook een officiële melding gedaan moet worden. Ten onrechte denkt acht procent van de respondenten dat een officiële melding verplicht is. Een derde van de Nederlanders gaat er bovendien – ten onrechte – van uit dat bij een melding het kind meteen uit huis geplaatst wordt.

Twijfel
Volgens demissionair minister André Rouvoet is het ‘in het belang van het kind, ook bij twijfel, contact op te nemen met het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)’. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.