Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nibud: Lokale schuldhulp nog onbekend

Werklozen steken zich vaak in de schulden. Het verliezen van werk slaat een gat van honderden euro’s in hun maandinkomen. En gemeenten zijn aan zet.
Nibud: Lokale schuldhulp nog onbekend

Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en CentiQ blijkt dat de ondervraagde schuldenaars nog niet voldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden die gemeenten aanbieden. Werklozen met schulden kennen de weg naar de schuldhulp niet, of zij denken dat deze hulp er niet voor hun problemen is, dat meldt Gemeente.nu.

Schuldhulp gemeenten
‘Hoewel schuldhulpverlening in iedere gemeente anders is geregeld, wordt in de meeste gemeenten ook advies gegeven en begeleiding aangeboden’, staat in het onderzoeksrapport (PDF). ‘Respondenten met financiële problemen zouden daar het beste in een vroeg stadium gebruik van kunnen maken.’ Dit blijkt vaak niet het geval, waardoor werklozen zich steeds dieper in de schulden steken.

Geen idee
Wie zijn baan verliest, gaat financieel dan ook hard achteruit. Van de werklozen ziet 42 procent maandelijks tussen de 300 en 600 euro minder op zijn rekening verschijnen. Voor een kwart is dat ruim 900 euro per maand. Opvallend is dat het merendeel van de ondervraagde werklozen geen idee had wat het verliezen van werk zou betekenen voor hun inkomen of dit te hoog heeft geschat. Om deze mensen te informeren heeft hebben het Nibud en samenwerkingsverband CentiQ een online checklist ontwikkeld.

Preventie
Wat kunnen gemeenten doen aan de preventie van schulden? Wetenschappelijk medewerkster Anna van der Schors van het Nibud geeft een paar tips. ‘Het is belangrijk dat mensen de eerste stap naar hulp gaan zetten. Een gemeente kan daar bij helpen.’ Dit juist door de nationaal gewenste integrale aanpak van het probleem. ‘Het is cruciaal dat mensen meer samenwerken, zeker op de werkpleinen. Verder moeten ambtenaren ook doorvragen, bijvoorbeeld als iemand een kwijtschelding aanvraagt of voor het Wmo-loket staat.’ Maar hoe zijn de schuldenaars te bereiken? 

Positieve benadering
‘De lokale krant is goede manier om mensen te informeren’, zegt Van der Schors. Daarnaast kunnen flyers van het Nibud in gemeentehuizen of bibliotheken worden gelegd. De benadering van deze groep is ook heel belangrijk, meldt de wetenschappelijk medewerkster. ‘Het werkt juist beter als mensen positief worden benaderd. Focus dus op de mogelijkheden, niet op het probleem.’ En wat doen anderen? Hoe zijn die geholpen? Dat moet de boodschap zijn. Mensen laten zich graag overtuigen door de andere leden van een groep.

Onderzoek
Het onderzoek ‘Zonder werk, de financiële gevolgen van werkloosheid’ is tot stand gekomen met een digitale vragenlijst, die werd ingevuld door 499 werklozen. De ene helft van deze respondenten in korter dan een jaar werkloos; de andere helft is dat al langer dan een jaar.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: Nibud

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.