Slechts 2 tot 3 procent van de onderzochte jongeren doet wel eens aan sexting, dat is een naaktfoto of -video sturen aan een onbekende. Ongeveer 5 procent van Baumgartners onderzoekspopulatie (1765 Nederlandse adolescenten) heeft wel eens iemand gezocht op het internet om seks mee te hebben. 10 tot 12 procent heeft wel eens een telefoonnummer of adres met een onbekende gedeeld met dit doel en 7 tot 10 procent heeft op het internet wel eens iemand gezocht om te praten over seks.
Risicogedrag
Volgens Baumgartner komen de jongeren die online seksueel risicogedrag vertonen, meestal uit een specifieke groep. Als adolescenten laag opgeleid zijn, thuis problemen hebben en niet zo tevreden zijn met hun leven, is de kans groter dat ze dit risicogedrag vertonen. Ook blijkt dat, net als bij roken en drinken, de invloed van vrienden groot is.
Offline
Adolescenten die online seksueel risicogedrag vertonen, doen dat vaak offline ook. ‘Ze hebben vaker casual seks. Met mensen die ze net ontmoet hebben, soms ook onbeschermd’, aldus Baumgartner.
Europa
Baumgartner vergeleek de resultaten van haar onderzoek ook met andere Europese landen. Nederlandse jongeren blijken ongeveer even vaak online seksueel risicogedrag te vertonen als jongeren uit andere Europese landen. Wel steken Zweden en Tsjechië erbovenuit: daar gebeurt het vaker.
‘Online seksueel risicogedrag komt niet veel voor’
Online seksueel risicogedrag komt, in tegenstelling tot wat vaak in media gesuggereerd wordt, maar erg weinig voor. Dat blijkt uit het onderzoek waar communicatiewetenschapper Susanne Baumgartner medio mei op promoveert. Ze onderzocht verschillende vormen van online grensoverschrijdend seksueel gedrag.