Het samenwerken tussen mantelzorg en professionals heeft een positieve uitwerking op de behandeling en het herstel, stellen de initiatiefnemers. Bovendien voelen veel mantelzorgers zich overbelast. Een goede samenwerking helpt deze overbelasting vroegtijdig signaleren en voorkomen.
Ondersteuning
Die samenwerking gaat nog niet altijd heel soepel, zo vertelde Roos Scherpenzeel van het Expertisecentrum Mantelzorg eerder al aan Zorg + Welzijn. Mantelzorgers weten veel van de zorg aan hun naasten en willen dat de professional hun deskundigheid erkent. Zij verwachten ondersteuning en afstemming van de professional, stelt Scherpenzeel. Lang niet iedere professional heeft hier oog voor en professionals vinden de samenwerking met de mantelzorger soms lastig.
Cliënten hebben verschillende typen mantelzorgers om zich heen. Lees hier tips om met deze verschillende typen goed samen te werken >>
Innovatie
Zorgorganisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen en revalidatiecentra, thuiszorg en eerstelijnszorg kunnen zich bij In voor Mantelzorg aanmelden voor een innovatietraject. Daarvoor moeten zij wel aan bepaalde criteria voldoen, waarover begin mei meer bekend wordt gemaakt.
Kennis
Het is de bedoeling dat de kennis die tijdens die trajecten wordt opgedaan, wordt gedeeld op het platform. Ook wordt een aantal zorgmedewerkers opgeleid tot ambassadeur die de mantelzorg in hun eigen zorgorganisatie op de agenda zit en helpt te ontwikkelen.
Thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers werken nauwelijks samen. Vooral met mantelzorgers die niet bij de cliënt wonen wordt niet overlegd over de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit en VU medisch Centrum. Lees hier meer >>
Mantelzorg is zorg binnen de mantel. Proberen daar binnen te komen en
er is weerstand. Vraagverlegenheid uh uh, Cultuurprobleem? Ja, en
dat ombuigen duurt vele malen langer dan een regeerperiode van 4 jaar.
Wees beducht op het ontstaan van een nieuwe beroepsziekte genaamd:
‘chronisch mantelzorgsyndroom’!